Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, s-a declarat ''puțin dezamăgită'' de ritmul lent în care s-au derulat și implementat programele cu finanțare europeană în România.

"Pentru actuala perioadă de programare s-a început, după cum știți, cu întârziere, am semnat programele operaționale împreună cu domnul Victor Ponta în 2015. (...) Sunt puțin dezamăgită de ritmul lent cu care s-au derulat și implementat programele pentru că, potrivit responsabilității partajate, UE asigură finanțarea pentru proiecte de calitate, dar când vine vorba de realizarea și implementarea proiectelor acolo este 100 la sută responsabilitatea statelor membre. În ultima perioadă am creat mai multe planuri de acțiune împreună cu autoritățile române pentru a îmbunătăți calitatea și implementarea proiectelor", a declarat joi Corina Crețu, la Cluj, în cadrul unei conferințe dedicate politicii de coeziune, relatează Agerpres.

Comisarul a precizat că România are alocate pentru perioada 2021-2027, dacă va fi adoptată formula propusă de Comisie, 27 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă cu 8 la sută în plus față de actuala perioadă:

"În propunerea Comisiei pentru bugetul 2021-2027 m-am zbătut și am reușit să menținem aceeași indicatori de calcul, adică PIB pe cap de locuitor pentru că erau mai multe viziuni de a se introduce indicatori de migrație sau legați de alte elemente. Am reușit să păstrăm aceeași metodă, care se numește metoda Berlin, care se bazează în principal pe PIB. Potrivit acestei metode, va avea alocate în perioada 2021-2027, dacă va fi adoptată în formula propusă de Comisie, 27 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă cu 8 la sută în plus față de actuala perioadă. Iar la nivel național, aceasta reprezintă o creștere de 13 la sută a ajutorului financiar pe cap de locuitor, deci pentru fiecare cetățean român".

Corina Crețu a avertizat însă că negocierea nu va fi ușoară, dar e încrezătoare că se va ajunge la un acord înainte de summitul de la Sibiu.

"Dacă nu, va trebui să așteptăm după alegerile PE și, din păcate, dacă proiectul de buget va fi alocat după aceste alegeri, riscăm să nu putem începe la timp implementarea proiectelor de la 1 ianuarie 2021 și să avem întârzieri din cauza adoptării târzii a legislației", a spus ea.

Crețu a criticat în mai multe rânduri lipsa de interes a Guvernului PSD-ALDE față de atragerea fondurilor europene, ceea ce a dus la o stare de tensiune între ea și conducerea social-democrată. Prin urmare, Corina Crețu a anunțat joi că va candida la europarlamentarele din mai din partea Pro România, partid fondat de fostul premier Victor Ponta.