Ambasadoarea Luminița Odobescu explică, într-un interviu acordat EurActiv, care sunt dosarele dificile pentru Președinția română a Consiliului UE și ce poziție va adopta Bucureștiul în privința tăierilor propuse de CE la politica de coeziune și PAC.

EurActiv România: În discursul de la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române, ministrul Teodor Meleșcanu a spus că Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană este vârful de lance în contextul Președinției. Departe de zarva internă, de când ați început să lucrați la pregătirea acestei Președinții?

Luminița Odobescu: Lucrăm la pregătirea Președinției de mai mult de un an de zile, nu numai în ceea ce privește resursele umane, aspectele logistice, dar și procesul efectiv de pregătire. În prezent, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE și-a consolidat personalul, la această oră avem peste 150 de diplomați la Reprezentanța Permanentă, ne-am mutat într-un sediu nou, cu foarte multe spații de reprezentare și pentru organizarea de reuniuni. O parte dintre diplomații care sunt prezenți în acest moment la Reprezentanța Permanentă au desfășurat cursuri de pregătire și, în acest moment, sunt în continuare cursuri de pregătire a dplomaților pentru desfășurarea în bune condiții a Președinției române a Consiliului UE.

E un proces extrem de important. Suntem practic în linie dreaptă nu numai cu pregătirile. Suntem într-o coordonare extrem de strânsă cu colegii noștri austrieci, mai ales pe dosarele legislative, pentru a putea prelua și finaliza o parte dintre acestea pe parcursul Președinției României. E un proces de coordonare nu numai cu colegii austrieci, ci și cu celelalte instituții, vorbim aici de Comisia Europeană, care are un rol determinant, cu Parlamentul European, cu celelalte state membre. E o coordonare nu numai la nivel de ambasadori, ci și o coordonare la nivel de lucru. Vom coordona peste 250 de reuniuni de lucru și sunt programate peste 1.400 de reuniuni la Bruxelles și în România. Sunt în curs de pregătire peste 50 de reuniuni ministeriale, atât formale cât și informale.

EurActiv: În mandatul României ar trebui să se întâmple Brexitul. Credeți că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană cu un acord?

Luminița Odobescu: Marea Britanie este un partener important nu numai pentru România, ci și pentru Uniunea Europeană. Obiectivul pentru care lucrăm este să avem acest acord, dacă e posibil până la sfârșitul anului 2018. Nu e un proces simplu, e un proces destul de dificil, complicat, cu foarte multe necunoscute. Noi, ca Președinție, trebuie să ne pregătim pentru toate opțiunile, dar ipoteza pe care o preferăm e să ajungem la acest acord și în perioada Președinției României să putem lansa negocierile efective pentru viitoarea relație a Uniunii Europene cu Marea Britanie.

EurActiv: Comisia Europeană a prezentat prima variantă de buget pentru perioada 2021-2027. Unele state membre primesc mai mulți bani, altele mai puțini. Care e poziția noastră față de tăierile propuse pentru politica agricolă și pentru politica de coeziune?

Luminița Odobescu: Privim dosarele legislative în ceea ce privește cadrul financiar multianual post-2020 din mai multe perspective. În primul rând, ne pregătim o poziție națională ca să ne cunoaștem foarte bine obiectivele pe aceste propuneri legislative și, evident, obiectivele noastre sunt legate nu numai de o politică de coeziune consistentă și o politică agricolă substanțială pentru cetățenii români, dar și de prezentare a poziției noastre ca viitoare Președinție. E un dosar extrem de complex, sunt peste 37 de propuneri legislative.

Practic, acest buget pregătește cadrul bugetar pentru perioada post-2020, e un buget prudent, dar și modern care să răspundă actualelor provocări. Nu e un dosar simplu, întotdeauna când se negociază banii, negocierile sunt extrem de dificile. Urmărim în primul rând interesul național, care este legat în principal de o finanțare consistentă pentru politica de coeziune și pentru Politica Agricolă Comună, dar nu numai. Sunt în egală măsură și alte politici extrem de importante pentru România. Vorbim aici de dimensiunea externă, de dimensiunea de cercetare și inovare, de piață internă.

Dar, cum am spus, un rol determinant pentru noi și extrem de important va fi pregătirea negocierilor efective ca viitoare Președinție. Iar obiectivul nostru este să fim un "honest broker", să asigurăm consens și să avansăm cât mai mult posibil pe aceste dosare legislative aflate în prezent pe masă. Nu depinde numai de voința noastră, ci e un dosar extrem de politic, depinde de voința politică a tuturor statelor membre, dar obiectivul nostru e să avansăm cât mai mult posibil cu toate aceste negocieri.

EurActiv: Sloganul nostru e "coeziunea, o valoare comună europeană”. De ce am ales acest slogan, ce vrem să transmitem?

Luminița Odobescu: A fost ales acest slogan pentru că politica de coeziune a reprezentat, în principal, o politică importantă pentru România, o politică investițională, cu impact direct pentru cetățeni, nu numai pentru cei români, ci și pentru ceilalți europeni. Să nu uităm că, atunci când am ales acest slogan, l-am ales pentru întreaga Uniune Europeană. Coeziunea e privită de noi într-un sens mai larg, vorbim aici de convergență economică și socială, vorbim în egală măsură de unitate, de efecte directe pentru cetățenii noștri. Repet, politica de coeziune e o politică investițională principală a UE, are efecte concrete, directe pentru cetățenii noștri, fie că vorbim de investiții în infrastructură, spitale, în pregătirea forței de muncă, în digital etc.

Cred că, atunci când s-a ales acest slogan, am vrut să arătăm că dorim să avem o Uniune Europeană puternică, o Uniune care susține obiectivele de coeziune și convergență și asigură, evident, unitatea statelor membre.