Statele membre vor să ajungă la un acord privind politica de coeziune până la sfârșitul Președinției române a Consiliului, în iunie, a spus ministrul pentru fonduri europene, Rovana Plumb.

„Preşedinţia României şi-a impus încă de la începutul mandatului, şi a reuşit, un ritm susţinut în definitivarea poziţiei statelor membre asupra cadrului legislativ destinat implementării fondurilor europene, pentru a susţine avansarea negocierilor privind viitorul buget al Uniunii Europene. Cu toate acestea, suntem conştienţi că o decizie asupra bugetului Uniunii Europene va fi luată, sperăm, abia în octombrie, anul acesta”, a spus Plumb.

Vineri are loc la București o reuniune informală a minștrilor responsabili de politica de coeziune, care este, potrivi ministrului Rovana Plumb, „extrem de importantă pentru a reafirma dorinţa miniştrilor responsabili de implementarea fondurilor europene de a urgenta ajungerea la un acord asupra bugetului până la finalul acestui an”.

Ea a explicat că sunt puncte de vedere diferite ale statelor membre şi preşedinţia caută să le armonizeze, astfel încât să fie asigurată coeziunea, respectiv reducerea decalajelor de dezvoltare.

„În acest sens, Preşedinţia României a avut o abordare flexibilă, care să răspundă nevoilor de investiţii din regiuni. În acelaşi timp, preşedinţia susţine modernizarea Politicii de Coeziune prin canalizarea acesteia spre rezultate concrete: mai multă coeziune socială, mai multă incluziune socială, justiţie socială, promovarea convergenţei prin inovare, adică investiţii care să favorizeze o creştere a calităţii vieţii cetăţenilor”, a afirmat Plumb.

Potrivit ministrului fondurilor europene, mesajele statelor membre privind contribuţia politicii de coeziune vor ajuta în tot ceea ce înseamnă ansamblul decizional la nivelul Consiliului European din octombrie, unde ar trebui adoptat bugetul pentru viitorul cadru financiar multianual, CFM 2021-2027, dar și summit-ul de la Sibiu, care îşi propune să dezbată viitorul Uniunii Europene.

„Preşedinţia română la Consiliul Uniunii Europene şi-a asumat, pe perioada celor şase luni, rolul de mediator imparţial, conducând astfel negocierile de la nivelul Consiliului, iar pe Politica de Coeziune, domeniul de competenţă al Ministerului Fondurilor Europene, Preşedinţia română a înregistrat un progres semnificativ în negocierea pachetului legislativ. Practic, până la finalul mandatului României vom fi în măsură să adoptăm poziţia celor 28 de state membre, în data de 25 iunie, anul acesta, în cadrul Consiliului de Afaceri Generale Coeziune care va avea loc în Luxemburg”, a spus Rovana Plumb.

Ea e explicat că formalizarea acestei decizii este necesară pentru continuarea negocierilor cu viitorul Parlament European. „Rezultatele obţinute de România vor putea fi fructificate de viitoarea preşedinţie finlandeză pentru obţinerea într-un timp cât mai scurt a unui acord privind Politica de Coeziune, pachetul legislativ”, a mai spus ea.

România găzduieşte, vineri, la Palatul Parlamentului, reuniunea informală a miniştrilor care gestionează fondurile europene în Uniunea Europeană (UE), în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul reuneşte la Bucureşti miniştrii din statele membre ale UE, dar și comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, reprezentanţi ai Comitetului Regiunilor, Comitetului Social şi Economic European, Conferinţei Regiunilor Periferice şi Maritime, Băncii Europene de Investiţii (BEI), Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Comisiei Europene şi Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene.

Pe agenda discuţiilor se află, printre altele: priorităţile de investiţii prevăzute de Politica de Coeziune în perioada de programare 2021-2027, guvernanţa fondurilor, în special legătura cu Semestrul European şi guvernanţa economică din perspectiva implementării, ponderea fondurilor aferente Politicii de Coeziune, ratele de cofinanţare şi nevoia de flexibilitate pentru a acoperi nevoile pe termen lung şi pentru a reduce decalajele de dezvoltare dintre statele membre şi regiuni, precum şi Politica de Coeziune în agenda strategică a liderilor pentru perioada 2019-2024.