Peste 60% din fondurile alocate de UE politicii de coeziune în exercițiul financiar 2014-2020 au fost deja distribuite.

„Noile date primite din statele membre arată că implementarea politicii de coeziune continuă să se accelereze și să sprijine creșterea economică în întreaga Europă. România, alături de Bulgaria, Cipru, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovacia, Spania și Ungaria, se numără printre statele membre cu cele mai bune performanțe în ceea ce privește creșterea numărului de proiecte selectate”, a spus comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Doar în primul semestru al anului 2018 au fost finanțate proiecte de 42 de miliarde de euro. Astfel, nivelul alocărilor pentru proiecte specifice, din totalul bugetului politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020, este în prezent de 62%, comparativ cu 54% cât era la finalul anului 2017, anunță Executivul UE.

„Este încă o dovadă a faptului că implementarea politicii de coeziune continuă să se accelereze și să sprijine creșterea economică în întreaga Europă”, a scris comisarul Corina Crețu într-un mesaj pe Facebook.

Comisia Europeană a explicat că, din totalul investițiilor planificate în aceeași perioadă prin fondurile politicii de coeziune, volumul cheltuielilor făcute în cadrul proiectelor selectate până acum a crescut cu 15%, iar investiții în valoare de 75 miliarde de euro au fost deja finalizate.

Bugetul total alocat politicii de coeziune se ridică la 646,9 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, din care 460,4 miliarde de euro este contribuția UE, iar 186,5 miliarde de euro este contribuția de la bugetele naționale.

România este unul dintre principalii beneficiari ai politicii de coeziune, cu fonduri alocate în valoare de peste 37,6 miliarde de euro. Aproape 31 miliarde de euro din acest buget total sunt fonduri din bugetul Uniunii.

Potrivit datelor Comisiei Europene, România a alocat puțin mai mult de jumătate din fondurile avute la dispoziție (52%), una dintre cele mai mici proporții din UE.