Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a semnat finanțarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda-Câmpia-Turzii”, ce va fi implementat în 13 localități din județul Cluj.

Proiectul, în valoare de aproape 155 de milioane de euro, din care 110 milioane de euro din fonduri europene, va fi implementat în 13 localități din județul Cluj, reunite în cadrul Asociației de dezvoltare intercomunitară "Apa Văii Arieșului" (Aiton, Călărași, Câmpia Turzii, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petreștii de Jos, Ploscoș, Săndulești, Tureni, Turda, Tritenii de Jos, Viișoara)

Finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), proiectul vine în continuarea investițiilor făcute din bani europeni în perioada 2007-2013 în rețeaua de apă și canalizare din această parte a județului Cluj.

Cele 155 de milioane de euro vor fi utilizate pentru reabilitarea a 104 kilometri din lungimea rețelei actuale de transport al apei, dar și extinderea acesteia cu peste 250 de kilometri de conducte. În ceea ce privește sistemul de canalizare, sunt prevăzute reabilitarea actualei rețele pe o lungime de 48 de kilometri, extinderea acesteia cu 130 de kilometri, construirea a 48 de noi stații de pompare, precum și extinderea a 2 stații de tratare a apelor uzate.

Peste 16.500 de locuitori vor avea apă potabilă în gospodării, în timp ce 14.000 de locuințe vor fi racordate la sistemul de canalizare, a spus comisarul Corina Crețu. „Aceasta înseamnă că, peste patru ani, aproape toată populația din această zonă va fi racordată la rețeaua de apă și canalizare”, a adăugat ea.

Proiectul urmează a fi implementat până la finele anului 2023 și va contribui la păstrarea unui mediu înconjurător mai curat, care asigură protecția sănătății locuitorilor și previne deversările de apă uzată din rețeaua de distribuție și stocare, transmite Comisia Europeană.