Comisia Europeană acordă 59 de milioane de euro din Fondul de coeziune pentru modernizarea ecluzelor de pe canalele de navigație, ceea ce va permite o creștere cu 50% a traficului fluvial.

Modernizarea ecluzelor de pe canalele Dunăre-Marea Neagră și Midia Năvodari-Poarta Albă va fi realizată cu ajutorul unei investiții de 59 de milioane de euro din Fondul de coeziune, a anunțat marți Comisia Europeană.

Cele două căi de navigație asigură conexiunea portului Constanța, de pe litoralul Mării Negre, cu fluviul Dunărea, în sud-estul României, și fac parte din rețeaua transeuropeană de transport, pe secțiunea ce leagă fluviile Rin și Dunăre.

„Proiectul va permite o mai bună exploatare a potențialului uriaș de care dispune traficul fluvial în ceea ce privește schimburile comerciale. El va aduce beneficii economiei întregii regiuni de sud-est a României și, pe plan mai larg, celei a macro-regiunii Dunării, ce reunește nouă state membre ale UE și alte cinci țări vecine”, a declarat Corina Crețu, comisar european pentru politică regională.

Lucrările, care vor fi finalizate în 2021, vor permite un trafic fluvial cu aproape 50% mai mare, în paralel cu îmbunătățirea gradului de siguranță a navigației și creșterea nivelului de protecție a zonelor limitrofe în caz de inundații, a evidențiat Comisia.