Cele șapte proiecte desemnate câștigătoare de către Fundația Orange, săptămâna trecută, se derulează în perioada mai 2015 – iulie 2016. Proiectele au fost desemnate câștigătoare în cadrul programului de finanțare „Lumea prin culoare și sunet”, prin care Fundația Orange susține trei axe esențiale - educația, cultura și sănătatea, în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz.

Proiectele câștigătoare de anul acesta, ce însumează un buget total de 311.138 euro, vizează teme precum: facilitarea accesului la informație pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau de auz, reducerea hipoacuziilor în rândul copiilor, dezvoltarea de servicii vocaționale pentru tinerii cu deficiențe senzoriale, îmbunătățirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear, dar și continuarea campaniei de testare a auzului la nou-născuți, începută în anul 2014 cu susținerea Fundației Orange.

Câștigătorii au primit finanțări de până la 50.000 de euro, fiind aleși de către Consiliul Director al Fundației Orange format din Dana Deac, Cristiana I. Stoica, Mary Lisa Durban, Mirela Bosoi, Veronica Dogaru, Ionuț Sibian și Gérard de Maupeou.

Astfel, anul acesta au fost desemnați șapte câștigători ai programului „Lumea prin culoare și sunet”: Asociația Audiosofia, Biblioteca Națională a României, Sense Internațional (România), Școala Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria” din București, Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual, Asociația „Ascultă Viața” și Lions Club Arad.

Dana Deac, Președintele Consiliului Director al Fundației Orange (România) a declarat, în cadrul conferinței:

„Pentru al patrulea an consecutiv, Fundația Orange finanțează proiecte ample care vin în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere sau de auz din întreaga țară. Fundația Orange își consolidează astfel poziția de susținător al integrării sociale a celor cu asemenea dizabilități și încurajează organizațiile partenere în demersul lor de a implementa proiecte ce vor contribui la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane, dar și la dezvoltarea societății civile din România”

Scurtă descriere a proiectelor câștigătoare finanțate – ediția 2015-2016:

  • Asociația Audiosofia cu proiectul „Diagnosticarea afecțiunilor auditive”. Scopul proiectului îl reprezintă prevenirea și reducerea hipoacuziilor în rândul copiilor, prin înființarea a două centre de audiologie și diagnostic în Spitalul de Urgență Zalău și în Spitalul de Urgență Craiova, dezvoltarea unei proceduri de screening auditiv neonatal în Spitalul de Urgență Timișoara și dotarea tehnică suplimentară a Centrului de audiologie din Spitalul Marie Curie București. (230.000 lei)
  • Sense Internațional (România) cu proiectul „Sens pentru viață – o șansă pentru tinerii cu surdocecitate din România”. Scopul principal al proiectului îl reprezintă furnizarea de servicii vocaționale tinerilor cu surdocecitate (combinație de deficiențe de văz și de auz) și deficiențe senzoriale multiple, în cadrul unor tipografii digitale, oferindu-le șansa de a învăța o meserie și de a se putea integra pe piața muncii. (218.634 lei)
  • Biblioteca Națională a României cu proiectul „Sunetul paginilor”. Proiectul își propune crearea celei mai mari biblioteci digitale pentru persoane cu deficiențe de vedere din România, care va reuni  documente digitale create atât în bibliotecile din țară cât și documente scanate și accesibilizate în Biblioteca Națională, într-o colecție ce va putea fi accesată on-line și off-line. (221.800 lei)
  • Școala Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria” din București cu proiectul „Semn-Cuvânt–Imagine - Comunicare fără bariere pentru elevii cu deficiențe de auz”. Proiectul își propune îmbunătățirea comunicării copiilor cu deficiențe de auz, prin dezvoltarea unei pagini web care va cuprinde fișe de evaluare structurate pe arii curriculare după modelul testelor PISA, în care termenii vor fi explicați în cuvinte, imagini grafice și video și în limbajul mimico-gestual. (186.150 lei)
  • Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual cu proiectul „Acces la informații pentru persoane cu deficiențe de auz”. Proiectul urmărește facilitarea accesului la informații pentru persoanele cu deficiențe de auz prin dezvoltarea unui dicționar online de semne video în limbaj mimico-gestual și a unei pagini web cu informații utile pentru persoanele cu deficiențe de auz, ambele având și versiuni mobile. (172.820 lei).
  • Asociația „Ascultă Viața” cu proiectul „Ascultă viața”, ce are ca scop îmbunătățirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear și integrarea acestora în instituțiile de învățământ de masă prin dezvoltarea unui curs de specializare în terapie logopedică și crearea la nivel național a unui nucleu de specialiști, cu accent pe regiunile unde nu există personal calificat și înființarea unui cabinet de terapie logopedică. (131.685 lei)
  • Lions Club Arad cu proiectul „BatPro - Calculator pentru nevăzători”. Acest proiect va dezvolta o aplicație informatică concepută într-un mod simplu, ce va putea fi utilizată cu ușurință de persoanele cu deficiențe de vedere nefamiliarizate cu folosirea calculatorului, pentru a avea acces la informație disponibilă on line, cum ar fi cărți audio, știri etc. Aplicația va fi instalată pe computere recondiționate care vor fi donate unor deficienți de vedere. (211.650 lei)
    Aceste proiecte vor fi implementate în perioada mai 2015 – iulie 2016.