Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă Garanti Bank România un împrumut în valoare de 22,3 milioane EUR pentru a sprijini firmele din România.

Din valoarea împrumutului, 5 milioane de euro se alocă femeilor antreprenoare, sumă care va fi suplimentată cu 5 milioane de euro din partea Garanti Bank, a anunțat miercuri Comisia Europeană.

Tranzacția este sprijinită de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa, așa-numitul „Planul Juncker”.

Potrivit Comisiei, aproximativ 260 de IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie vor beneficia de valoarea totală a împrumutului, care va sprijini 6 100 de locuri de muncă

Acest împrumut are drept scop accesul la o sursă de finanțare mai favorabilă pentru femeile antreprenoare care reprezintă întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderi cu capitalizare medie. Pentru a avea acces la aceste împrumuturi, întreprinderile trebuie să fie deținute în proporție de peste 50% de una sau mai multe femei, ori să fie deținute în proporție de 26% până la 50% de una sau mai multe femei, iar funcția de director general, director administrativ sau director financiar să fie deținută de o femeie.

Planul de investiții pentru Europa este una dintre măsurile UE destinate stimulării investițiilor în Europa, pentru a contribui la crearea de locuri de muncă și la stimularea creșterii economice.

Datorită garanțiilor din partea Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), BEI și Fondul european de investiții (FEI) sunt în măsură să își asume o parte mai mare din riscurile proiectelor, încurajând investitorii privați să participe la proiecte.

În decembrie 2018, Planul Juncker mobilizase deja investiții suplimentare în valoare de 371,2 miliarde de euro, inclusiv peste 2,7 miliarde de euro în România.