Bugetul de stat din 2018 include și venituri din vânzarea de licențe 5G, dar autoritatea de reglementare în comunicații a amânat licitația pentru anul următor.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a dezbătut și adoptat joi planul de măsuri și calendarul național privind alocarea benzii de frecvențe 470-790 MHz, precum si opțiunile de reglementare asociate. Astfel, arbitrul telecom împreună cu industria au adoptat o foaie de parcurs națională privind alocarea și utilizarea viitoare a benzii de frecvențe 470-790 MHz.

„Odată cu consultarea pe tema benzii de 700 MHz, am agreat practic calendarul punerii la dispoziție a spectrului radio necesar implementării tehnologiei 5G în România. Vom finaliza toată documentația acestei licitații, care înseamnă inclusiv prețuri de pornire, până în luna iulie 2019 și vom încheia licitația pentru spectru cel târziu în decembrie 2019”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Cu alte cuvinte, licitația pentru vânzarea licențelor 5G nu va avea loc mai devreme de a două jumătate a anului 2019, deși bugetul pentru acest an se baza pe o parte din banii rezultați în urma vânzării.

Astfel, la elaborarea Legii bugetului de stat nr. 2/2018, au fost incluse venituri bugetare în valoare de 2,3 miliarde lei din încheierea licitației privind benzile de frecvență 5G și vânzarea de apă grea din rezerva statului, scria Agerpres în luna aprilie, citând reprezentanți ai Ministerului de Finanțe. Aceștia susțineau că, la momentul elaborării primei rectificări bugetare, vor fi analizate trendul și nivelul veniturilor și cheltuielilor bugetare, precum și progresele înregistrate pentru realizarea acestor două măsuri.

Dar ministerul a reiterat că deficitul bugetar se va încadra în obiectivul de 3% din PIB chiar dacă nu se vor realiza aceste venituri, ceea ce înseamnă că fie vor fi asigurate alte venituri bugetare, fie vor fi tăiate cheltuieli la rectificare.

Un prim pas esențial în calendarul vânzării licențelor 5G este, potrivit ANCOM, eliberarea în timp util a spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicații mobile de bandă largă. Pentru ca banda de 700 MHz sa fie disponibilă, ANCOM va propune modificarea Tabelului național de atribuire a benzilor de frecvențe radio și atribuirea benzii de 790 MHz serviciului mobil terestru, în acest moment banda fiind atribuită serviciilor de televiziune digitală terestră.

O altă acțiune cu impact asupra implementării tehnologiilor 5G este încheierea de acorduri bilaterale de coordonare cu țările vecine, până la 30 iunie 2019. Totodata, ANCOM va derula și o campanie de monitorizare a spectrului radio în benzile de frecvențe care fac obiectul licitației și va pune la dispoziția participanților la licitație un raport privind situația semnalelor radio identificate pe teritoriul României în aceste benzi, provenite de pe teritoriul altor state.