Reforma legii drepturilor de autor a fost însă aspru criticată pentru că mecanismele de protecție ar cenzura conținutul publicat pe web și afectează libertatea pe Internet, în general.

Europarlamentarii au reușit să voteze miercuri în favoarea reformei în domeniul drepturilor de autor, după o încercare eșuată în iulie, o rezoluție care intenționează să modernizeze legislația în domeniu pentru epoca Internetului.

Însă, propunerea a fost obiectul unei bătălii aprige între reprezentanții artiștilor, precum casele de producție muzicală, și editorii de presă, pe de o parte, și giganții din industria digitală și activiștii pentru libertate pe internet, pe de altă parte.

Dar votul nu înseamnă că legislația va fi imediat implementată. Textul rezultat din dezbaterea parlamentară va fi negociat cu Consiliul Uniunii Europene (unde sunt reprezentate cele 28 de state membre, care deja au ajuns la un compromis la 25 mai) și Comisia Europeană, pentru a conveni asupra textului final, iar Parlamentul va da votul final în ianuarie.

Principiul reformei este de a determina marile platforme, precum Facebook și YouTube, să remunereze mai bine creatorii de conținuturi sau să blocheze utilizarea de materiale fără copyright (articolul 13), dar și să creeze un nou "drept conex" al drepturilor de autor pentru editorii de presă (articolul 11), care le va permite publicațiilor sau agențiilor de presă să ceară a fi remunerate în urma reutilizării online a producției lor.

Criticii - printre care experți în domeniul Internetului, inclusiv inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee, și fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales - susțin că propunerea legislativă va transforma Internetul într-un instrument al supravegherii automate și a controlului asupra utilizatorilor.

În plus, oponenții susțin că, dacă YouTube sau Facebook au puterea și capacitatea de a filtra conținutul utilizatorilor pentru a verifica dacă nu sunt încălcate drepturi de autor - și o și fac deja - platformele mult mai mici se vor trezi cu o povară atât de mare încât este posibil să blocheze cea mai mare parte a conținutului pentru a fi sigure că nu va trece nimic.

Axel Voss, raportorul PE pentru legislația drepturilor de autor, a mulțumit colegilor pentru munca efectuată împreună. „Este un semn bun pentru industriile creative din Europa”, a spus Voss, eurodeputat german, membru al grupului PPE.

În schimb, unul dintre principalii oponenți ai proiectului, Julia Reda, membră a Partidului Piraților, a calificat votul drept „catastrofic”.

Eurodeputatul român Claudiu Ciprian Tănăsescu (PSD, S&D) a comentat că actul normativ nu va cenzura internetul și acesta nu va fi „sărăcit” de conținut. „De fapt această directivă dorește ca autorii de conținut să fie remunerați și pentru exploatarea comercială a muncii lor, a creației lor și în mediul online. Nu este corect ca distribuitorii de conținut în online să facă profit în urma acestei activități și să nu returneze nimic autorul, așa cum se întâmplă în distribuția scrisă sau audio și tv”, a spus Tănăsescu.

Cert este că adoptarea legislației va avea efecte asupra afacerilor pe Internet, nu doar în Europa, comentează The Verge. Interpretarea legislației poate varia de la țară la țară, dar echilibrul se schimbă, iar marile companii de tehnologie nu vor mai controla Internetul la fel de bine.