Autoritățile europene au ajuns la un acord cu statele membre pentru a elimina restricțiile geografice în cazul comerțului online, pe tot teritoriul Uniunii Europene, forțând astfel comercianții să vândă clienților din orice țară a UE.

Negociatorii Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului au ajuns la un acord luni noapte, la un an și jumătate de la momentul în care Comisia a propus prima versiune privind shoppingul online, scrie Euractiv.com.

Practic, noua legislație va da dreptul cumpărătorilor să achiziționeze produse și servicii de pe orice website din UE și va interzice companiilor să refuze clienții sau să-i redirecționeze către alte site-uri, doar pentru că sunt dintr-un anume stat membru.

Totuși, reprezentanții statelor membre au blocat o măsură adoptată de Parlament care extindea interdicția și la servicii de streaming sau cărți electronice (ebook). Eurodeputații au încercat să interzică și furnizorilor de conținut protejat de drepturi de autor dreptul de a bloca clienții pe criterii geografice, dar s-au lovit de opoziția atât a statelor membre, cât și a producătorilor de jocuri video, serviciilor de streaming de muzică sau vânzătorilor de ebook.

Varianta inițială a Comisiei nu prevedea aplicarea interdicției și la materiale supuse legislației drepturilor de autor. Dar, chiar și în varianta agreată de toate instituțiile europene, eliminarea restricțiilor geografice va avea impact asupra multor afaceri și consumatori din UE.

Potrivit Comisiei Europene, noile reguli - care vor intra în vigoare la nouă luni după publicarea în Jurnalul Oficial al UE - vor impulsiona comerțul online în beneficiul consumatorilor și companiilor care profită deja de o piață europeană în creștere. Astfel, consumatorii vor putea cumpăra bunuri și servicii fără livrare fizică de pe orice site din UE, fără a mai beneficia de tratament diferit.

Astfel, un cumpărător român va putea cumpăra un aragaz de pe un site din Austria, dar va trebui să îl colecteze singur de la vânzător sau să își găsească singur o variantă de transport. Sau va putea să-și cumpere bilete la Disneyland sau haine de la un magazin online din Franța fără a mai fi redirecționat pe versiunea românească a magazinului.

Urmărirea emisiunilor radio și TV în străinătate 

În ceea ce privește accesarea siteurilor de streaming video și audio în alte țări, Comisia parlamentară pentru afaceri juridice votează marți o propunere de a facilita difuzarea conținutului TV și radio online în întreaga UE. Această dezbatere va fi urmată de un vot în plenul Parlamentului European în timpul unei viitoare sesiuni plenare.

Peste jumătate dintre utilizatorii de internet din UE urmăresc emisiuni TV și filme online sau folosesc servicii de televiziune catch-up. Cu toate acestea, radiodifuzorii și alți operatori au dificultăți în clarificarea drepturilor pentru serviciile lor online sau digitale atunci când doresc să le ofere în alte țări din UE.

Propunerea examinată de Parlament în acest moment se concentrează asupra acordării accesului persoanelor care stau într-o țară UE la servicii online care funcționează în alte țări UE, inclusiv la serviciile de știri. Difuzorii care doresc să ofere un program on-line în întreaga UE nu vor avea nevoie decât să clarifice drepturile într-o singură țară.

În mai, deputații europeni au aprobat deja noi norme care le oferă consumatorilor dreptul de a utiliza abonamentele lor online la divertisment, cum ar fi filmele și muzica, când vizitează o altă țară UE.