Autoritățile de la Bruxelles au ajuns la un acord privind controversata reformă a drepturilor de autor, susținută de creatorii de conținut și instituțiile de presă, dar respinsă de giganții internetului.

Reprezentanții Președinției române a Consiliului UE au ajuns la un acord provizoriu, miercuri seară, cu reprezentanții Comisiei Europene și ai Parlamentului European pe tema proiectului de directivă care introduce modificări ale normelor UE privind drepturile de autor existente, ca parte a creării unei adevărate piețe unice digitale a Uniunii.

„A fost obținut un acord asupra drepturilor de autor”, a anunțat, într-o postare pe Twitter, vicepreședintele Comisiei Andrus Ansip, responsabil de acest dosar.

„Europenii vor avea în sfârșit reguli moderne asupra drepturilor de autor, adaptate epocii digitale și cu beneficii reale pentru toată lumea: drepturi garantate pentru utilizatori, o remunerare justă pentru creatori și o claritate mai mare a regulilor pentru platforme”, a mai spus el.

Într-un comunicat al Președinției române a Consiliului UE, ministrul culturii Daniel Breaz a declarat că acordul „este un semn al hotărârii noastre de a institui o piață unică digitală funcțională, care încurajează dezvoltarea de noi întreprinderi bazate pe conținut, în interesul tuturor cetățenilor europeni”.

„Prin urmare, vom valorifica oportunitățile oferite de mediul digital, atât pentru creatori, ale căror drepturi ar trebui să fie pe deplin respectate, cât și pentru cetățenii europeni, care ar trebui să profite de beneficiile aduse de piața unică digitală”, a mai transmis Breaz, potrivit unui comunicat postat pe site-ul președinției Consiliului UE.

Potrivit acordului, care include prevederi referitoare la protejarea libertății de expresie, autorii și editorii de presă vor putea negocia drepturile de autor cu giganții internet, precum YouTube, Facebook sau Google News.

În același timp, eurodeputații au reușit să asigure că internetul va rămâne un spațiu de libertate a expresiei, se arată într-o comunicare a Parlamentului European.

Potrivit acesteia, fragmente din articolele de presă pot fi partajate în continuare, la fel ca și GIF-urile și memele, dar giganții tehnologiei vor fi obligați să împartă veniturile cu artiștii și jurnaliștii.

„Acordul va consolida șansele deținătorilor de drepturi, în special muzicieni, artiști interpreți și scenariști, ca și ale editorilor de presă, de a negocia acorduri mai bune privind plata pentru utilizarea lucrărilor lor pe platformele de internet”, se arată în comunicatul PE.

Partajarea de fragmente din articolele de știri nu angajează drepturile de autor ale casei de presă care a produs articolul partajat. Acordul conține totuși și prevederi care să prevină abuzurile agregatorilor de știri. „Fragmentul” poate să apară deci în fluxul de informații al Google News, de exemplu, sau atunci când un articol e partajat pe Facebook, cu condiția să fie „foarte scurt”.

Încărcarea de lucrări protejate în scopuri precum citarea, critica, recenzia, caricatura, parodierea sau pastișele sunt protejate de acord, asigurând că memele și GIF-urile vor fi disponibile și pot fi partajate pe platformele de internet.

Textul precizează de asemenea că încărcarea de opere în enciclopediile online în scopuri non comerciale, precum Wikipedia, sau platformele de software cu sursă deschisă, precum GitHub, sunt automat excluse din scopul legislației. Platformele nou înființate vor fi obiectul unor obligații mai reduse decât cele deja existente.

Acordul trebuie să fie acum aprobat de Consiliu și votat în plen de către Parlament.