Multe persoane nu cunosc valoarea datelor lor online și la ce le-ar putea folosi infractorii, iar viața digitală a unei persoane se vinde pe piața neagră cu mai puțin de 50 de dolari.

Un studiu al producătorului rus de soluții de securitate cibernetică Kaspersky Lab, realizat în rândul a peste 7.000 de europeni, arată teama provocată de furtul și utilizarea ilegală a datelor personale, dar și faptul că numeroase persoane nu știu sigur valoarea datelor lor și la ce le-ar putea folosi infractorii, scrie News.ro

„Dacă 59% dintre respondenții din cercetarea Kaspersky Lab sunt conștienți de faptul că firmele pot face bani vânzând datele lor personale unor terți, 50% nu știu cât valorează datele lor pentru companiile respective sau pentru infractorii cibernetici”, se arată într-un comunicat al companiei.

Experții avertizează că datele, inclusiv cele pe care mulți oameni le consideră inofensive, sunt furate în mod constant și vândute pe piața neagră.

„De exemplu, înregistrările medicale furate care erau vândute cu prețuri între 70 și 100 de dolari bucata în 2016, se vând acum mai ieftin pentru că sunt atât de multe în circulație”, se arată în comunicat.

Cercetătorii au descoperit că infractorii pot vinde viața digitală completă a cuiva pentru mai puțin de 50 de dolari. Aceasta cuprinde informații furate din conturi de social media, informații bancare, acces de la distanță la servere și desktop-uri și chiar date din cadrul unor servicii populare ca Uber, Netflix și Spotify, precum și de pe site-uri de gaming, aplicații de servicii matrimoniale și site-uri porno, care ar putea să păstreze informații despre carduri de credit, potrivit specialiștilor.

Cele mai răspândite metode prin care infractorii fură astfel de date sunt campaniile de phishing sau folosirea unei vulnerabilități de securitate din soft-ul unei aplicații.

„După un atac reușit, infractorii obțin liste care conțin o combinație de e-mail-uri și parole pentru serviciile compromise. Și, cum multe persoane folosesc aceeași parolă pentru conturi diferite, atacatorii ar putea să folosească această informație pentru a accesa și conturi de pe alte platforme”, se arată în comunicat.