Am discutat cu un tânăr român care a parcurs studiile universitare în Marea Britanie și care acum lucrează la Comisia Europeană.

Andrei ne-a explicat ce înseamnă să pleci la facultate în străinătate, ne-a povestit despre proiectele sale și ne-a dezvăluit unde se încadrează România în planurile sale. 

Ai terminat facultatea în Marea Britanie. Ce a însemnat lucrul acesta pentru tine și de ce ai ales Marea Britanie?

Din motive, aș zice, pragmatice. Mă pasiona, printre altele, o carieră în lobbying, dar desigur nu există facultăți axate strict pe așa ceva în Europa, și foarte puține în SUA. Însă în Marea Britanie sunt unele dintre cele mai bune universități care să ofere cursuri relevante.

Ai primit Diploma Ambasadorului anul trecut pentru activitatea din cadrul LSRS. Ce poți să ne spui despre experiența ta în cadrul Ligii Studenților? Ce proiecte ați avut?

În primul rând, pentru mine experiența LSRS a fost una foarte bună, fiindcă mi-a dat ocazia să interacționez cu mult din ceea ce înseamnă comunitatea de expați din Marea Britanie (nu doar studenți), să fiu implicat în mai multe proiecte din România și să-mi fac o rețea globală de tineri cu care împart aceeași mentalitate.

Cât despre diplomă acordată, mi-a plăcut mereu conceptul de antreprenoriat social și am încercat să mă ghidez după el. Atunci când identificam o problemă în comunitatea din Marea Britanie și către rezolvarea căreia credeam că putem contribui, acționam. Iar proiectele concrete au cuprins de la programe de mentorat pentru dezvoltarea carierei studenților sau conferințe pentru întreaga comunitate academică românească din Marea Britanie, până la eforturi de comunicare când românii erau țintiți de campanii negative în discursul mediatic britanic. Diploma este o recunoaștere a acestor activități de către Ambasada României la Londra.

 Sursă foto: Facebook, Liga Studenților Români din Străinătate - LSRS Filiala Marea Britanie

Ce recomanzi tinerilor care vor să plece din țară?

Să aibă curaj să pășească în lumea largă, căci presupune un efort (benefic) de adaptare continuă la o competiție internațională acerbă.

Cu privire la studii, aș sugera să speculeze fragmentarea din interiorul UE când vine vorba de oferta și, mai ales, costul universităților.

Cu privire la migrație economică, aș adăuga că dacă pot ulterior contribui la dezvoltarea economiei din care au plecat, să nu ezite să o facă, mai ales dacă experiența acumulată în străinătate poate servi ca un avantaj competitiv.

În final, indiferent că rămânem sau plecăm, cred că este cel mai important pentru toți să fim conștienți de trendurile din piața forței de muncă globale și nevoile economiei viitorului. Datorită noilor modele de business, racordate la era digitală, vom avea parte în următorii ani de niște schimbări radicale în multe domenii, iar deși o bună parte a profesiilor care necesită o calificare ridicată nu vor dispărea datorită automatizării, ele vor arăta foarte diferit în raport cu situația din prezent. 

Ce faci acum la Comisia Europeană? 

Timp de cinci luni urmez un traineeship, poziția fiind una de relații inter-instituționale și comunicare în cadrul DG MOVE.

La modul practic, odată ce o propunere legislativă a fost adoptată de Comisie, urmărim parcursul ei în forurile interne ale celor doi co-legislatori (Consiliul și Parlamentul European) și facilităm activ negocierile dintre cele două părți din sesiunile tehnice și trialoguri. Fiind DG MOVE, dosarele tematice cu care lucrăm sunt cele care vizează sfera transporturilor. Iar în momentul de față sunt în pipeline-ul legislativ o serie de proiecte variate, de la reglementarea inovației și digitalizării din transport (drone, vehicule fară șofer etc.) la teme tradiționale ca liberalizarea piețelor diferitelor moduri de transport și creșterea competitivității industriilor conexe.

Pe de altă parte, ne ocupăm  de comunicarea instituțională a Comisie pe tema transporturilor: evenimente cu stakeholderi, relația cu media, interviuri ale comisarului/directorului-general, comunicare online, campanii de comunicare tematice.

Ai planuri sa te întorci în țară? 

România a fost și va rămâne mereu o opțiune. De altfel, am încercat mereu să păstrez o legătură cu cei din țară. 

Când eram student în Marea Britanie, am realizat o parte din stagiile de vară în țară, iar spre finalul masteratului chiar eram interesat și purtam discuții privind alăturarea pe o poziție de corporate PR într-un grup de venture capital autohton axat pe investiții în sectorul tech. Înainte să plec la Bruxelles, serviciul meu de la un fintech start-up din Londra era strâns legat de România, aceasta fiind noul coridor de piață pe care compania intrase, iar activitatea noastră de marketing țintea comunitățile de migranți și lucram mult cu advertiseri și media din plan local.

Prin urmare, cred că tiparul este evident, cel puțin până acum. Iar într-un fel sau altul, sper că voi reuși să dezvolt și în viitor astfel de asocieri, chiar dacă poate unele nu vor implica mereu o prezență fizică în țară.

Sursă foto: Facebook, Liga Studenților Români din Străinătate - LSRS Filiala Marea Britanie