INTERVIUBEST PRACTICE Taneli Tikka, fondator și finanțator a peste 30 de firme hi-tech în Finlanda
„Fondurile publice înseamnă rigiditate, combinația optimă: finanțare public-privat”, este sfatul unui tânăr antreprenor care, la 37 de ani, deține o experiență impresionantă: 16start-up-uri IT&C pentru care a atras investiții în capital de risc etc.
Taneli Tikka este un nume cunoscut în industria IT&C din Finlanda, participând la dezvoltarea industriei încă din tipul studiilor universitare.
Acesta a detaliat pentru EurActiv.ro „secretele” sistemul de succes aplicat pentru finanțarea start-up-urilor în Finlanda și despre cum se văd, din nordul Europei, performanțele firmelor românești în zona hi-tech.
EurActiv.ro: În opinia dumneavoastră, companiile mici și mijlocii în fază incipientă ar trebui să se concentreze pe finanțările publice sau pe atragerea fondurilor private?
Taneli Tikka: Răspunsul vine din experiența personală, am luat parte la dezvoltarea a zeci de inițiative. Am văzut cazuri în care companiile de tip start-up sau cele în fază de creștere au primit finanțare din fonduri publice și efectul, în final, a fost că acestea au devenit pasive. Aceasta pentru că fondurile publice vin de regulă sub formă de granturi și pe baza unui plan de afaceri complex, așadar antreprenorii trebuie să depună o muncă importantă de a „ghici” cum va fi viitorul, să redacteze planul prin documente numersoase, să completeze formulare birocratice, fiindcă pe baza acestora primesc finanțare. Faptul că trebuie să urmeze planul respectiv le determină să fie inflexibile, rigide, ele nu pot devia de la acel plan pentru că ar atrage repercusiuni din partea autorităților publice care au furnizat finanțarea.
Și încă un aspect: aceste companii ar putea ca deocamdată să nu vândă, să nu genereze venituri din relația cu clienții, pentru început. Există riscul ca ele să se concentreze mai mult pe atragerea și păstrarea acestor fonduri decât pe atragerea de clienți.
Cum văd eu că ar funcționa în mod optim: în prima fază să fie atrase fonduri de la investitori privați, pentru ca firmele să înceapă să se dezvolte, iar apoi să vină finanțarea publică în completarea acestora, dar eventual tot prin intermediul investitorilor privați.
În Finlanda, instituția care inițial s-a ocupat de dezvoltare regională și acordarea de finanțări publice s-a transformat într-o instituție orientată către susținerea firmelor pentru export. Acordă finanțări societăților în sistem de capital de risc din fonduri publice prin care sunt susținute start-up-uri. Prin această schemă se dezvoltă peste 100 de start-up-uri anual, iar sistemul este în așa fel gândit încât nici un funcționar public nu merge direct la firmele respective, care primesc finanțarea, ci instituția lucrează împreună cu investitorii privați. Există o listă de investitori privați pe care îi utilizează ca pe un fel de „agenți”, iar aceștia ajută firmele cu tot ceea ce este necesar. Și nu doar pentru a susține interesul fondurilor publice dar și pentru a sprijini acele firme cu tot ceea ce este necesar.
EurActiv.ro: Care considerați că este cea mai relevantă experiență personală ca antreprenor, dintre numeroasele inițiative dezvoltate? Și de ce?
Taneli Tikka: Cel mai important start-up de succes a fost, probabil, înființarea propriei mele companii la vârsta de 21 de ani (Taika Technologies, Ltd, in 1999) pentru care am atras finanțare în capital de risc. Avea o idee foarte bună și o echipă excelentă, dar nu avea produse, nici clienți, nicio dovadă că viziunea mea va funcționa. Și totuși, am reușit să atrag 5 milioane de euro din capital de risc cu o pre-evaluare a afacerii la 19 milioane de euro. Acest model ar putea fi o provocare pentru a fi replicat, pentru mine, chiar și acum, după 15 ani de experiență. Viziunea pe care am construit este ceea numim astăzi Social Media. Din păcate, la acel moment, afacerea nu a avut succes, nu am reușit să o punem cu succes în practică.
„Construiesc un start-up în interiorul unei corporații”
EurActiv.ro: Începând de anul trecut ați fost numit șeful departamentului de Industrial Internet la Tieto Corporation. Ați renunțat, în acest moment, la investițiile în domeniul start-up?
Taneli Tikka: Când am preluat funcția la Tieto în 2014, am abordat-o tot ca pe o inițiativă start-up. Practic, construiesc un start-up în interiorul unei companii mari, iar rolul este acela al unui „intraprenor”. În același timp, mă ocup și de alte firme în fază incipient, ca investitor, consultant, membru în board sau pe zona de instruire.
EurActiv.ro: Puteți descrie în câteva cuvinte ce reprezintă „internetul industrial”?
În ultimii ani, lumea a devenit digitală în numeroase aspecte: telefoanele, aparatele foto, hărțile, muzica, cărție, biletele de călătorie, mare parte din mass-media. Industria este pur și simplu un alt domeniu care va trece prin acest proces, în multe din sectoarele sale. În mare parte presupune detașarea de vechile modele bazate pe exclusivitate, caracter local, modalități adesea prea încete sau prea scumpe de a îți derula procedurile și structura de afaceri.
Mare parte din industrie poate fi digitalizat, optimizat în acest mod, Și sunt atât de multe lucruri de oferit: noi servicii, noi experiențe, noi produse și valoare adăugată nou creată.
Pe scurt, „internetul industrial” rezolvă probleme reale, economisește resurse și îmbunătățește viața la modul general.
EurActiv.ro: Ce știți despre companiile românești din domeniul hi-tech? Se discută despre România ca posibil centru regional sau chiar european în acest domeniu. Ce opinie aveți?
Taneli Tikka: Multe companii românești îmi sunt familiare prin intermediul produselor lor, precum Bitdefener. De asemenea, am auzit despre Bitcoin Romania, o companie care este în mod clar pionieră în furnizarea plăților prin bitcoin. Sunt zeci de start-up-uri în zona hi-tech înființate de români, în zona pe care o cunosc, pe multe identific în dezvoltarea aplicațiilor web sau spațiul de publicitate online. Multe sunt promițătoare pe domeniul jocurilor online. Europa de Est, cred. reprezintă o combinație bună între cultura programării și dezvoltarea domeniului tehnologic ca hobby.
Cultura acestor antreprenori conține niște puncte forte importante: determinarea, oamenii știu cum să supraviețuiască cu puține resurse și au curajul de a merge mai departe și de a experimenta. Cred că aceste calități fac din România o zonă foarte credibilă pentru start-up-urile din domeniu.
„Acceleratoarele Vigo”
Inițiativa menționată de Tikka se numește Programul Vigo Finlanda și este susținut de Ministerul Ocupării și Economiei, fiind gestionat de o firmă privată, Profict Partners Oy. Potrivit prezentării de pe website-ul oficial, scheletul programului îl reprezintă „acceleratoarele Vigo” – companii private independente atent selectate, conduse de antreprenori cu experiență recunoscută pe plan internațional. Acestea sprijină „cele mai bune și mai sclipitoare firme start-up să crească și să se integreze pe piața globală. Nu sunt consultanți, sunt co-antreprenori care investesc în companiile respective pentru a depune eforturi comune în scopul atingerii obiectivelor”.
Interviu video - Bruxelles
Discuția cu reporterul EurActiv.ro a avut loc la Bruxelles, cu ocazia audierii publice „Bugetul UE și IMM-urile” organizată de Comisia de bugete a Parlamentului European și condusă de eurodeputatul Siegfried Mureșan.
Vezi detalii - cele mai importante declarații de la eveniment - aici
Prezentarea susținută de Taneli Tikka la dezbatere poate fi consultată aici
Mai jos, un material video realizat de Grupul PPE) în urma evenimentului, cu Taneli Tikka și membrii Parlamentului European: Paul Rübig și Siegfried Mureșan:
Taneli Tikka is 37. He has already founded or co-founded 10 companies. The first, which went bankrupt, with his own money. He has since described the bankruptcy as a "lesson worth an MBA from Harvard". It also made him a bit of an expert in finding funding and the right kind of support for startup businesses - information he shared with MEPs Paul Rübig and Siegfried Muresan at a hearing on how the EU budget can be best used to help SMEs...#entrepreneur
Posted by EPP Group on Friday, July 17, 2015
Taneli Tikka: Profilul profesional
Taneli Tikka este un „antreprenor în serie” în domeniul IT&C din Finlanda. Potrivit profilului personal publicat online, a experiența sa a început în 1999 cu fondarea propriei companii, afacere care a eșuat. „Acest eșec necesită un MBA la Harvard”, a declarat el, citat pe Wikipedia. Mai târziu, în 2004, se regăsea între absolvenții de top ai unui program MBA la Helsinki School of Economics.
Câteva puncte de reper:
- Consilier și/sau membru în board în peste 30 de companii cu dezvoltare rapidă.
- A fost director la Asociația antreprenorilor în domeniul software din Finlanda și director executiv la Stardoll- Una dintre investițiile sale – Muxlim, una dintre cele mai extinse rețele sociale pentru musulmani, dar și-a vândut părțile deținute
- În 2008, agenția finlandeză pentru tehnologie și inovare (TEKES) l-a numit la conducerea programului pentru tehnologie Verso; care s-a încheiat în 2010. Între companiile de top care au beneficiat de program sunt Supercell and Rovio
- În octombrie 2009 a fost numit mebnru în comitetul de monitorizare al programului Vigo, susținut de Ministerul Ocupării și Economiei
- În 2011 Asociația pentru Procesarea Informațiilor din Finlanda l-a nominializat drept Liderul de opinie în IT&C al anului, o distincție cu tradiție de 20 de ani.
- În 2014 a fost desemnat al șaselea cel mai influent om în social media de către revista finlandeză de tehnologie Tivi.
- Din 2014 este șeful departamentului de „internet industrial” la corporația Tieto, cea mai mare companie de servicii IT din nordul Europei, cu filiale în peste 20 de țări și o cifră de afaceri de peste 1,5 miliarde euro.
Comentarii