Roxana Mînzatu este la 35 de ani noul președinte al Agenției Naționale a Achizițiilor Publice. EurActiv.ro: "Este o ascensiune atipică și destul de rapidă, a unui tânăr venind din mediul privat, din plan local. Cum ați ajuns aici și de ce?"

EurActiv.ro: Ați preluat un post dificil, la conducerea Agenției Naționale a Achizițiilor Publice, în vederea reformării întregului sistem. Este o ascensiune atipică și destul de rapidă, a unui tânăr venind din mediul privat, din plan local. Cum ați ajuns aici și de ce?

Roxana Mînzatu: Totul a început în martie, cu activitatea în Ministerul Fondurilor Europene, unde printre sarcini am primit și partea de achiziții publice, mai exact coordonarea grupului de lucru care s-a ocupat de elaborarea reformei. Am făcut această activitate cu conștiinciozitate, lucru care mă caracterizează și am încercat să mă implic, să fac ca procesul să avanseze, un proces dificil pentru că presupunea colaborarea între mai multe instituții. Ascensiunea, cu ghilimelele de rigoare, este probabil o consecință a faptului că m-am implicat enorm.

Am fost permanent „în priză” și cred că s-a dorit păstrarea acelui spirit și la nivel decizional, de conducere. Este adevărat, sunt extra-sistem și apariția mea aici este ceva inedit, tocmai fiind un domeniu atât de sensibil. Această agenție are rolul de agent al schimbării, are un rol dificil de coordonare a actorilor implicați. Nu știu câtă concurență am avut, fiind o misiune destul de grea.

Nu o văd ca pe o ascensiune, ci pe o trecere la un alt nivel de responsabilitate, îmi doresc să fiu între cei care pot să genereze o schimbare, să las ceva în urmă. 

Mulți mi-au spus că nu înțeleg de ce am făcut acest pas, că este foarte complexă misiunea mea și că șansele de reușită nu sunt atât de mari. Pentru mine, orice serviciu public este la fel de important.

Și la MFE am dorit să produc o schimbare acolo a fost mai ușor fiindcă de meserie sunt „lucrător cu fonduri europene”, stăpâneam mai bine tot ce se întâmpla, a  fost mai ușor să intru în rol.

Atât doar că empatizam destul de mult cu beneficiarii, adică poate că nu aveam acea poziționare deasupra sistemului, eram tot timpul cu gândul la cum afectează beneficiarii fiece hârtie, fiece răspuns sau decizie pe care o emitem. Încerc aceeași abordare deschisă, transparentă și aici: apropierea de societatea civilă, de factorii inetersați, de autoritățile contractante, de celelalte instituții din sistem.

Sistemul public deformează modul cum ne raportăm la performanță și la rezultate

EurActiv.ro: Cum vedeți sistemul public, venind din mediul privat?

Roxana Mînzatu: Întotdeauna am făcut o combinație între mediul public și privat și cred că este un mix sănătos. Am avut mereu vocația serviciului public dar nu am rezistat prea mult, am revenit periodic în mediul privat. Am lucrat inițial în Ministerul Integrării Europene în perioada 2004-2006 pe postul de consilier de integrare și a fost o experiență excelentă. Și înainte, și după am fost în mediul de business, consultant pe proiecte cu fonduri europene. În 2009 am ocupat funcția de subprefect la Brașov; o experiență de scurtă durată - nu neapărat din dorința mea, dar am revenit în privat, în consultanță, lucrând pe proiecte POS DRU timp de 3-4 ani. Anul acesta, a treia experiență în public.

Cred că este un mix sănătos. 

Aș limita durata funcționarilor publici la 5 sau 10 ani. Cred că te deformezi dacă stai prea mult într-o funcție publică.

Cunosc oameni care au lucrat 30 de ani în administrația publică și sunt aproape de pensionare sau tineri care de la prima zi de muncă au lucra în public după 10 ani. Îi simt puțin deformați, sunt puțin rupți de realitate, prin modul în care se raportează la ce au de făcut, la sarcini, la rezultate, la implicarea lor.

Este numai părerea mea, a unui om care a avut tangențe și în zona publică și privată, știu că este puțin revoluționar să limitezi mandatul funcționarilor publici dar este spre binele lui și al sistemului. Până la urmă, și în administrația publică trebuie să obții performanță așa cum lucrezi pentru profit în zona privată.

EurActiv.ro: Există un nou pachet legislativ al achizițiilor publice, care acum pleacă în Parlament. Cum anume veți obține schimbarea în bine a sistemului? 

Roxana Mînzatu: Este un sector unde cu atitudine transparentă din partea instituțiilor implicate, atât la nivel central cât și la nivelul autorităților contractante s-ar putea face multe progrese. În zona de achiziții schimbarea nu se va produce doar prin noua legislație, este vorba și despre atitudinea autorităților contractante, operatorilor economici. Vom avea ghiduri, documente standardizate, totuși aceste demersuri nu sunt suficiente. Să spunem că vom avea și mai multă încredere, dat fiind că ne vom așeza la aceeași masă: instituții de control de audit, de reglementare, pentru a avea o abordare unitară. Dar dincolo de toate acestea, este vorba și de corectitudine, de transparență, legalitate, de cum justificăm ceea ce cumpărăm din banii publici și cum asigurăm condiții egale pentru toți. 

Cum rezolvă legislația actuală fraudele și conflictul de interese?

EurActiv.ro: Cele mai mari probleme în sistemul de achiziții, care au atras sancțiuni și din partea Comisiei Europene, chiar blocarea unor programe, se referă la fraude și conflict de interese. Cum rezolvă noua legislație aceste probleme?

Roxana Mînzatu: Conflictul de interese este direct vizat prin introducerea sistemului Prevent dezvoltat de către Agenția Națională de Integritate. Va fi introdus în SEAP un formular care va trebui completat de reprezentanții autorităților contractante și va informațiile vor fi interconectate cu toate bazele de date. Acesta va alerta imediat în privința oricărui potențial conflict de interese care poate apărea între operatori și Autoritățile contractante. Este principala măsură din zona de prevenire a fraudei. Legea este în Parlament. 

Sistemul PREVENT este operațional în mediul de testare intern dar nu este integrat cu SEAP. Până nu avem legea aprobată în Parlament nici nu poate fi operațional.

Pe zona de control intern managerial vor fi introduse, de asemenea, proceduri pentru mai bună protejare față de factorii de decizie a celor care se ocupă de contractele de achiziție.

Carieră politică? 

EurActiv.ro: Pe lângă pozițiile de conducere în instituții publice, urmăriți și o carieră în plan politic?

Roxana Mînzatu: Nu cred. Eu sunt absolventă de științe politice, sunt membră în PSD din anul 2000 dar nu am avut o activitate în plan politic foarte accentuată, nu îmi propun mai mult decât atât, nici măcar acest mandat nu a fost o țintă ci am obținut funcția printr-o evoluție să spunem organică, de la Ministerul Fondurilor Europene. Cu mare drag aș reveni în zona aceea, acolo este zona unde mă simt „acasă” și simt că aș putea contribui, dar a venit această provocare, am acceptat-o în ideea că am o contribuție care poate să facă bine sistemului. 

EurActiv.ro: În situația în care ar apărea presiuni politice, intervenții de exemplu pentru anumite contracte, cum veți face față? Se poate întâmpla, știm cu toții acest lucru.

Roxana Mînzatu: Nu s-au întâmplat și cât voi fi aici tot ceea ce voi face va fi legal și corect. Politica nu își are locul în activitatea Agenției. O afirm și public, de îndată ce ar exista astfel de potențiale presiuni aș face ceea tot ce este necesar pentru a le detensiona. Cred că toată lumea înțelege cât este de sensibil acest domeniu, cât de mult am pierdut și nimeni nu cred că își permite să gândească altfel despre această Agenție. Această vocație de a ocoli regulile a cauzat probleme mari și în achiziții și în alte domenii. Respectăm regulile și lucrăm numai legal, suntem într-o nouă paradigmă. Este adevărat, sunt om politic, dar acest lucru nu se va întâmpla, o spun cu mâna pe inimă și mă uit în ochii oricui.