Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți, într-o conferință de presă, suspendarea procedurilor de selecție pentru funcțiile de procuror general al României și de adjunct al membrului național la Eurojust.

"Am decis revocarea următoarelor proceduri: procedura de selecție a Procurorului general și procedura de selecție a adjunctului la Eurojust. Procedurile de selecție vor fi reluate în perioada imediat următoare", a declarat Ana Birchall, adăugând că detalii privind dosarele de candidatură, calendarul procedurilor și alte informații "vor fi comunicate în timp util".

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a respins pe 10 aprilie pe cei patru procurori care și-au depus candidatura la funcția de procuror general (Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea și Daniel Horodniceanu) și a anunțat reluarea procedurii.

Potrivit anunțului de pe site-ul Ministerului Justiției, noua procedură ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 12 aprilie - 8 mai.

Mandatul lui Augustin Lazăr a expirat pe 27 aprilie, iar acesta și-a depus cererea de pensionare în urma unui scandal privind activitatea sa de procuror în perioada comunistă.

Secția de procurori a CSM a decis pe 19 aprilie delegarea lui Bogdan Licu în funcția de procuror general interimar.

Depunerea candidaturilor pentru adjunctul membrului național la Eurojust ar fi trebuit să se încheie pe 10 mai.