Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat joi că a inițiat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea unor acte normative prin care se propun pedepse mai mari pentru infracțiuni contra persoanei. DIICOT va primi puteri sporite.

Printre modificările anunțate de ministrul Justiției se numără sporirea competențelor DIICOT, care ar urma să preia atribuții de la Parchetul General.

Potrivit Anei Birchall, va fi înăsprit regimul sancționator al infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal și prevederea separată, ca variantă agravată, a faptei comise prin răpire.

În privința eliberării condiționate, va fi crescută limita de vârstă în cazul variantei atenuate a liberării condiționate de la 60 la 65 de ani, iar în cazul condamnării la pedeapsa detențiunii pe viață, cuantumul pedepsei efectiv executate de către persoana condamnată înainte ca aceasta să dobândească dreptul de a solicita liberarea condiționată a fost sporit de la 20 la 25 de ani.

În cazul condamnării la pedeapsa închisorii, aplicate pentru o infracțiune al cărei maxim prevăzut de lege este închisoarea mai mare de 10 ani, cuantumul pedepsei efectiv executate de către persoana condamnată înainte ca aceasta să dobândească dreptul de a solicita liberarea condiționată a fost majorat.

În ceea ce privește intervalul orar în care se poate efectua percheziția domiciliară pe baza unui mandat de percheziție, se propune ca percheziția să poată fi efectuată și în intervalul orar 20:00-6:00 în cazul infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră.