Într-o scrisoare adresată lui George Ciamba, ministrul român al afacerilor europene şi preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, președintele Parlamentului European anunță că Laura Codruţa Kovesi este candidata legislativului de la Strasbourg.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a trimis vineri lui George Ciamba scrisoarea oficială prin care îl anunţă că Laura Codruţa Kovesi este candidata PE pentru funcţia de procuror-şef european şi, de asemenea, îi comunică componenţa echipei de negociere a legislativului comunitar în viitoarele discuţii cu Consiliul, notează Agerpres.

În urma audierilor din Parlamentul European, membrii Comisiilor pentru Control Bugetar (CONT) și pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) au acordat cele mai multe voturi candidatei din România, care i-a devansat pe Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania), ceilalți doi candidați aflați pe lista scurtă.

În schimb, Consiliul a acordat cele mai multe voturi candidatului francez, astfel că cele două instituții vor negocia acum pentru a desemna viitorul șef al Parchetului European.

Tajani a anunţat pe Twitter trimiterea scrisorii, pe care de altfel a şi postat-o pe contul său oficial de preşedinte al PE.

„Laura Codruţa Kovesi este candidata @Europarl_EN pentru Biroul Procurorului Public European. Are toate calităţile necesare pentru a face o treabă foarte bună. Avem nevoie de mai multe femei exemplare ca ea în poziţii de conducere”, a scris Tajani pe contul său de Twitter.

În scrisoare, Tajani reaminteşte că, în conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit, plecând de la o listă scurtă de candidaţi calificaţi întocmită de comitetul de selecţie al EPPO.

Preşedintele legislativului de la Strasbourg aminteşte că în urma audierii comune din comisiile pentru libertăţi civile şi control bugetar de pe 26 februarie, Laura Codruţa Kovesi a primit cele mai multe voturi.

„La întâlnirea de pe 7 martie, Conferinţa Preşedinţilor a decis că doamna Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului şi a mandatat o echipă formată din trei negociatori (...) să susţină această poziţie în viitoarele discuţii cu Consiliul privind numirea procurorului-şef european”, se menţionează în scrisoare.

Cei trei eurodeputaţi mandataţi să negocieze cu Consiliul UE în acest dosar sunt britanicul Claude Moraes (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor - S&D), preşedintele Comisiei LIBE, eurodeputata germană Ingeborg Grässle (Grupul Partidului Popular European - PPE), preşedinta Comisiei CONT, şi eurodeputata olandeză Judith Sargentini (Grupul Verzilor), vicepreşedintă a Comisiei LIBE.