Procurorul general a declarat că nu s-a dus la consultările de la Guvern privind OUG 7 întrucât discuțiile ar fi trebuit să fie înainte de a emite ordonanța de urgență, care este clar neconstituțională.

"Unul dintre liderii magistraților a folosit o formulă foarte scurtă și plastică pentru a ilustra ceea ce a rezultat din aceste discuții. Expresia a fost «praf în ochi». A fost praf în ochi. Adică s-a arătat o posibilă disponibilitate la dialog post factum. La ce ajută? Magistrații sunt oameni inteligenți, nu pot fi duși cu lucruri de-astea. Adică ei vad nelegalitatea, așteaptă să fie consultați înainte, văd opacitatea la discuții de doi ani de zile. Aceste discuții ar fi foarte bune după abrogarea ordonanței", a declarat marți seara, la Realitatea TV, procurorul general, Augustin Lazăr.

"Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 7/2019 a fost un act normativ care a venit intempestiv și eu, personal, ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, am văzut proiectul în ziua în care Guvernul l-a emis, în ziua în care ordonanța a fost emisă de Guvern, pe la orele 13:30 mi-a fost trimisă de unul dintre membrii CSM, dar într-un mod inedit, pe WhatsApp. Adică toată lumea era surprinsă ce se întâmplă. Nu mi-am putut exprima opinia cu privire la acel proiect care probabil a ajuns seara, după-amiază la CSM, membrii CSM-ului nu au exprimat un punct de vedere și astfel, avizul pe care Consiliul Superior al Magistraturii trebuia să-l emită în calitatea sa de garant al independenței Justiției și de conducător al instituțiilor justiției a fost golit de conținut", a povestit Lazăr.

În ceea ce privește protestele din justiție, respectiv deciziile de suspendare a activității, procurorul general a susținut că pot fi citite ca fiind dovezi ale maturității profesionale: "Este o atitudine luată de colegii noștri care cunosc foarte bine modul în care au dreptul la exprimare și modul de a se manifesta, fiindcă au trecut examene grele la materia CEDO și la alte materii în Institutul Național al Magistraturii, iar cine și-a finisat spiritul de duritate a catedrelor de la Institut știe bine ce are de făcut. Și eu zic să avem încredere în ei. Ei vor apăra justiția României și ne vor demonstra că România este stat de drept, adică pe lângă cele două autorități, care sunt legislativul și executivul, noi avem și justiție în România, și că această autoritate nu este mai prejos, poate să asigure echilibrul într-un stat de drept". (Detalii, pe Realitatea.net)