Șefa Consiliului Superior al Magistraturii este nemulțumită că nu își poate numi protejata în fruntea secției speciale de anchetare a magistraților, din cauza lipsei de cvorum a CSM.

Preşedintele CSM, Lia Savonea, convocase pentru marți o ședință a Consiliului, care are pe masă numirea Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Aceasta era a șasea încercare a șefei CSM de a o numi pe Adina Florea la conducerea secției speciale, după ce și precedentele tentative au eșuat din cauza lipsei de cvorum. 

În cadrul CSM există de mai multe luni un blocaj instituţional, procurorii din Consiliu refuzând să se mai prezinte la şedinţele de plen. Ei sunt nemulţumiţi de modul în care sunt convocate şedinţele, emiterea unor comunicate de presă în numele membrilor CSM sau numirea Adinei Florea la şefia Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, notează Agerpres.

De cealaltă parte, Savonea propune o modificare legislativă „rapidă”, care să prevadă ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii care absentează nemotivat la şedinţele de plen să îşi piardă de drept mandatul.

La începutul şedinţei s-a constatat că nu este întrunit cvorumul necesar deoarece lipsesc şase membri, printre care procurorul general Bogdan Licu, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, şi membri din Secţia pentru procurori.

„Lucrările plenului se desfăşoară în prezenţa a cel puţin 15 membri. Suntem 13 membri prezenţi. Am citit în presă că mai mulţi procurori au fost convocaţi astăzi la sediul Parchetului General. Mie mi se pare că avem o perpetuare a unui blocaj în funcţionarea activităţii plenului CSM. Trebuie să reamintesc că, la patru şedinţe legal convocate, la datele de 20 iunie, 24 iunie, 1 iulie şi 3 iulie, s-a refuzat de către anumiţi membri, în principal procurori, să se prezinte pentru a se asigura desfăşurarea şedinţelor”, a amintit Lia Savonea.

„Eu constat că nu avem pârghii, instituţional vorbind, pentru a asigura respectarea legii în cadrul CSM, situaţie în acord de care vă propun să solicităm ca, în regim de urgenţă, să fie adoptate măsuri legislative care să deblocheze actuala situaţie printr-o procedură rapidă, parlamentară, de care o fi. Este necesară modificarea art. 27 alin. 2 din Legea 317/2004, care reglementează cvorumul şedinţelor de plen”, a adăugat șefa CSM.

Ea s-a arătat deranjată de „semnalele” date de ministrul justiţiei privind participarea la şedinţa de plen a CSM şi a spus că este vorba de o „coordonare” a Anei Birchall cu procurorii din CSM pentru a nu se prezenta la şedinţă. De altfel, Savonea este în conflict deschis cu Birchall, care a acuzat-o pe președinta CSM că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen.

Savonea a propus și ca membrii CSM care își coordonează absențele pentru a bloca activitatea Consiliului, când şedinţa a fost legal convocată, să îşi piardă de drept mandatul.

Lia Savonea a fost susţinută de judecătorii din cadrul CSM, unii dintre ei propunând să meargă la Parchetul General pentru a desfăşura acolo şedinţa de plen, menționează Agerpres.

După discuţii aprinse, procurorii absenţi fiind apăraţi de judecătorii Bogdan Mateescu şi Andrea Chiş, s-a luat decizia de suspendare a şedinţei pentru o oră, timp în care să fie sunat procurorul general Bogdan Licu pentru a i se cere „explicaţii” în legătură cu organizarea şedinţei de la Parchetul General, la care participă şi trei procurori de la CSM.

„Luaţi legătura cu procurorul general, aşa cum s-a degajat aici în majoritate, pentru a ne furniza nişte informaţii, dacă au explicaţii, pe marginea situaţiei create. Domnul procuror general a organizat o activitate peste şedinţa plenului”, a spus Savonea.

Ulterior, ea a declarat că l-a sunat pe procurorul general interimar, Bogdan Licu, pentru a-i cere explicaţii în legătură cu organizarea unei întâlniri la Parchetul General, la care participă şi trei procurori din Consiliu, însă acesta nu i-a răspuns la telefon.

Procurorii din CSM sunt nemulțumiți și de propunerilor de modificare a Legii de funcționare a ANI, în contextul în care Lia Savonea ar fi una dintre beneficiarele modificărilor.