Ministrul de Interne susține că doar instanța poate cere declasificarea documentelor întocmite cu ocazia evenimentelor din 10 august. USR a mai depus o plângere penală pe numele colonelului Sebastian Cucoș, fostul șef interimar al Jandarmeriei.

„Referitor la declasificare, cred că este îndeajuns să ne uităm în Codul penal - avem un articol acolo care spune foarte clar că instanța este cea care decide declasificarea de urgență atunci când consideră că informații esențiale sunt utile cercetării judiciare și poate dispune în sensul declasificării totale, parțiale sau trecerea la alt nivel de clasificare. Noi am expus în explicațiile publice pe care le-am dat care sunt considerentele pentru care unele documente puse la dispoziția Parchetului au un nivel de clasificare - nu sunt documente asupra cărora poate dispune ministrul declasificarea, însă și această cerere a procurorului general este în analiza unei comisii din cadrul ministerului și bineînțeles că, dacă acea comisie va dispune în sensul declasificării parțiale a unor date din raport sau din celelalte documente depuse în dosar, vom proceda în consecință”, a declarat Carmen Dan, potrivit Agerpres.

Declarația ministrului vine în contextul în care Parchetul General s-a plâns în mai multe rânduri că ancheta privind violențele din 10 august este îngreunată de faptul că mai multe documente ale Jandarmeriei și ale MAI au fost secretizate.

În același dosar, în care aproape 800 de persoane au depus plângeri penale împotriva jandarmilor care au intervenit violent pentru evacuarea Pieței Victoriei, USR a depus o nouă plângere penală pe numele lui Sebastian Cucoș, șeful Jandarmeriei Române la acea dată.

„Denunțul format de 28 de parlamentari USR este de inducerea în eroare a organelor judiciare. Domnul Sebastian Cucoș a mințit în mod inacceptabil organele judiciare, a mințit procurorii, spunând că pe 10 august a avut loc o tentativă de lovitură de stat. Este o minciună absolut ridicolă. Lucrurle nu pot rămâne în acest stadiu. Este foarte grav că un oficial, un șef din Jandarmeria Română folosește instituția sa pentru a induce în eroare organele judiciare”, a declarat Stelian Ion, deputat USR, la ieșirea din sediul Parchetului General.