Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE, a precizat, la solicitarea EurActiv.ro, că atât conținutul, cât și procedura folosită pentru ultimele modificările la legile Justiției par a fi în contradicție cu recomandările Comisiei din cadrul MCV.

”Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare cele mai recente evoluții privind statul de drept în România. Atât conținutul, cât și procedura ultimelor modificări prin utilizarea unei ordonanțe de urgență, fără consultări cu sistemul judiciar și cu părțile interesate, par a fi în contradicție directă cu recomandările Comisiei din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, aprobat de toate statele membre. Prin urmare, Comisia va solicita explicații din partea Guvernului român cu privire la ultimele modificări”, a precizat oficialul Comisiei Europene.

Christian Wigand reamintește că în ultimul raport MCV, din noiembrie anul trecut, România e îndemnată să "stabilească un sistem solid și independent de numire a procurorilor șefi, pe baza unor criterii clare și transparente, stabilite cu sprijinul Comisiei de la Veneția".

De asemenea, raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare solicită "revizuirea legilor Justiției, ținând seama pe deplin de recomandările din cadrul MCV și de cele ale Comisiei de la Veneția și GRECO", explică oficialul CE, adăugând că modificările din OUG aprobată marți în ședința de guvern nu respectă aceste recomandări.

Purtătorul de cuvânt reiterează apelul Comisiei Europene ca România să meargă înainte, nu să facă regrese, și să se abțină de la orice măsuri care ”anulează progresele realizate în ultimii ani”.

Reacția Comisiei a fost transmisă și de Margaritis Schinas, în cadrul conferinței zilnice de presă, la întrebarea unui jurnalist.

Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a declarat marți, într-o conferință de presă, că nu a fost informat de OUG prin care secția de anchetare a magistraților devine stat în stat. 

După ședința CEx, premierul Viorica Dăncilă a spus că va vorbi cu Timmermans pentru a-i explica modificările operate la legile Justiției.