Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat guvernul român să nu ia măsuri care afectează sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse pentru corupție.

Timmermans a menționat multiplele discuții pe care le-a purtat în ultimele luni cu premierul Viorica Dăncilă și discuțiile la nivel tehnic între guvernul român și experții Comisiei pentru remedierea problemelor semnalate în ultimul raport MCV.

„Am cerut rezultate cât mai rapide”, a spus Timmermans, adăugând că i-a transmis premierului că „a vorbi de dragul vorbei nu e suficient, că avem nevoie de acțiuni urgente care trebuie să apară cât mai curând” în vederea rezolvării problemelor pe care Executivul european le-a semnalat.

În același timp, Timmermans a confirmat că știe despre discuțiile privind adoptarea Ordonanțelor de urgență privind modificarea Codurilor Penale și contestația în anulare a deciziilor luate de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte.

„Avertizez Guvernul român să nu ia măsuri care afectează sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse pentru corupție”, a spus prim-vicepreședintele Comisiei.

El a spus că Executivul european va acționa imediat, dacă acestea vor fi emise, „în termen de câteva zile”, dar nu a precizat care vor fi aceste acțiuni. „Nu putem spune să luăm măsuri împotriva unor acte care nu au fost adoptate”, a explicat el.

Timmermans a vorbit despre proiectul de OUG pentru modificarea Codului Penal și a spus că în ultimele 10 zile Comisia Europeană „a făcut tot ce a putut pentru a convinge Guvernul României să nu meargă în această direcție”. 

„Am avut numeroase discuții cu autoritățile române, dacă vor insista, Comisia Europeană va reacționa imediat”, a punctat, din nou, Frans Timmermans.

++++

Oficialul european a punctat că Executivul UE și-a exprimat „foarte clar” și poziția privind ancheta asupra Laurei Codruța Kovesi în discuțiile cu autoritățile române.

„Comisia a fost cât se poate de clară de mai multe ori: Doamna Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror european. Am avut ocazia să lucrez cu doamna Kovesi timp de mai mulți ani. Știu că este o juristă de foarte bună calitate, pe care o admir pentru curajul său. În ceea ce privește Comisia, este important ca ea să poată să-și prezinte candidatura, să poată fi candidată, astfel încât instituțiile europene să poată lua o decizie”, a mai spus Timmermans.

++++

Comisia Europeană a lansat miercuri o dezbatere privind statul de drept în Uniunea Europeană. Executivul european ar vrea să afle cum se poate consolida statul de drept în întregul bloc comunitar, în special dacă este nevoie de o mai bună promovare a statului de drept, o prevenire timpurie și care ar fi cel mai eficient răspuns în cazul încălcării statului de drept în orice stat membru. 

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a spus: „Capacitatea Uniunii de a respecta statul de drept este esențială, acum mai mult decât oricând. În primul rând, pentru că este vorba despre valorile noastre fundamentale, despre «cine suntem». În al doilea rând, deoarece funcționarea UE în ansamblul său depinde de respectarea statului de drept în toate statele membre. Acum a venit momentul să reflectăm, împreună cu toate instituțiile, cu toate statele membre și cu diferite autorități și părți interesate, la modalitățile de apărare și de consolidare a statului de drept în Uniune.”

Comisia amintește că, în ultimii ani, statul de drept a fost supus unor presiuni crescânde în Europa, iar autoritățile europene au pornit proceduri în temeiul Articolului 7 împotriva Poloniei și Ungariei.