Fostul ministru al Justiției și șef al diplomației, Cristian Diaconescu crede că Justiția este făcută ”țăndări” și ar avea nevoie de ”cinci sau șase ani” pentru a se redresa, doar cu condiția în care ”se schimbă fundamental voința politică”.

”Justiția e făcută țăndări, având cam cinci sau șase ani nevoie, în condițiile în care se schimbă fundamental voința politică, deci cea decizională, pentru a se redresa”, a declarat, într-un interviu pentru HotNews.ro, fostul ministru al Justiției, care a închis negocierile privind aderarea la UE pe capitolul JAI (Justiție și Afaceri Interne).

Diaconescu a explicat că a fost nevoie de 10 ani, din 2004 cam până 2013 - 2014, pentru a se observa progresele din Justiție.

”Deci 10 ani, pentru că este vorba de un anumit tip de mental, de un anumit tip de cultură. În momentul în care afectezi instituțional, chiar dacă par minore măsurile luate (...) se creează un tip de inerție negativă care cu greu poate fi eliminată”, a subliniat el. 

Cristian Diaconescu a criticat și deciziile Curții Constituționale care au condus practic la apariția unui superministru al Justiției, o idee ”absolut greșită”.