Șefa ICCJ, Cristina Tarcea a declarat luni seara că OUG 7 nu are efecte catastrofale pentru sistemul judiciar, dar e picătura care a umplut paharul.

"Problema este lipsa de cooperare loială, lipsa de sinceritate și dubla măsură. Așa cum vedeți, trecem printr-o perioadă de criză toți. Este o criză a neîncrederii, o criză a lipsei de dialog. Nu e o ordonanță care să aibă niște efecte catastrofale pentru sistemul de justiție. Sunt multe puncte care nu pot fi acceptate niciodată. Dar este picătura care a umplut paharul. Este lipsa de dialog, lipsa de încredere, disprețul cu care sunt tratați magistrații. Toți. Și judecătorii și procurorii”, a afirmat, la Antena 3, șefa instanței supreme.

Ea a precizat că OUG nu a fost trimisă Înaltei Curți de Casație și Justiție, deși i s-a comunicat că i-a fost trimisă. 

Tarcea a relatat cum ministrul a participat la ședința Plenului CSM fără a le spune procurorilor și judecătorilor că a doua zi va da ordonanța, pentru care el a cerut un aviz în lipsa unui text. 

"Aproape toți am convenit că, în lipsa citirii măcar a ordonanței - eu nici măcar nu o văzusem -, nu putem să dăm aviz așa, pe picior, într-o oră - două. Ministrul era lângă noi și a participat la acea discuție. Mi s-ar fi părut corect să ni se spună: 'faceți ce faceți, stați aici o oră, două, trei și dați sau nu dați avizul, pentru că peste câteva ore va avea loc ședința de guvern'. Nu ni s-a dat o astfel de informație. Vorbim de respectarea drepturilor, vorbim de cooperare loială între instituții. Eu vă spun că acesta nu este un exemplu de cooperare loială și vă mai spun că dacă se face o simplă solicitare de aviz nu echivalează cu a cere avizul...Pentru a da un aviz îți trebuie timp, nu numai pentru a citi, dar și pentru a înțelege ceea ce se întâmplă. OUG are 5-6 pagini. Dacă știam că urmează să fie aprobată în ziua aceea, cu certitudine stăteam acolo, o citeam și o studiam",

 

a afirmat Cristina Tarcea.

Șefa instanței supreme s-a referit și la intenția unora de a contesta completurile de 3.

”Să clarificăm un lucru: legea nu prevede tragerea la sorți pentru completurile de 3, completurile de 2 și completurile de 1. Nu prevede legea. Ne apucăm noi acum să tragem la sorți peste ceea ce prevede legea? Este foarte periculos, cu atât mai mult cu cât, prin Ordonanța 7/2019, celebra ordonanță de zilele astea, Colegiului de conducere, nu numai al Înaltei Curți, ci al oricărei instanțe din țară, i s-a interzis să mai stabilească reguli care nu sunt prevăzute de lege. Prin urmare, dacă legea nu prevede tragerea la sorți pentru completurile de 3, 2, 1, Colegiul de conducere al Instanței supreme și al celorlalte instanțe, Consiliul Superior al Magistraturii nu au voie prin regulament să reglementeze alte aspecte care nu sunt prevăzute de lege”, a explicat ea.