Grupul statelor împotriva corupției din cadrul Consiliului Europei l-a contrazis pe ministrul Justiției, care afirmase în Parlament că recomandările GRECO sunt consultative, nu obligatorii. „România nu e o excepție”, avertizează GRECO.

GRECO îl contrazice pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, căruia i-au transmis că recomandările făcute României nu sunt facultative sau opționale.

„Regulile noastre sunt clare: membrii GRECO trebuie să se supună recomandărilor din raportul de evaluare și să le implementeze în totalitate, în termenul stabilit de GRECO. România nu e o excepție. GRECO este un corp de monitorizare, nu un corp consultativ al Consiliului Europei”, se arată într-un răspuns al organismului internațional obținut de Realitatea TV, citat de ziare.com.

GRECO precizează că raportul de țară a fost realizat de o echipa GRECO, după mai multe discuții cu autoritățile relevante, printre care s-a numărat și ministrul Justiției, însuși Tudorel Toader.

În răspunsul dat Realitatea TV se precizează că „evaluatorii și raportorii GRECO sunt desemnați de statele membre și au nivelul necesar de competență și profesionalism ca să-și facă munca”, iar „echipa care a mers în România nu reprezintă o excepție”.

Amintim că miercuri ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat în fața senatorilor că raportul GRECO nu este obligatoriu și că nu poate fi peste voința legiuitorului național