Judecătorii de la ÎCCJ au respins vineri cererea depusă de Elena Udrea de a fi audiată la distanță în dosarul "Gala Bute", deoarece nu rezultă din înscrisurile depuse de avocații săi că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

"Din înscrisurile prezentate, emise de autoritățile din Costa Rica, nu rezultă că a primit statutul de refugiat sau de refugiat politic, ci doar că a formulat o solicitare către autorități de a primit statutul de refugiat", a spus președintele completului de judecată, potrivit Agerpres.

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a depus un memoriu în instanță, prin care Elena Udrea solicita să fie audiată prin videoconferință sau comisie rogatorie în procesul "Gala Bute", susținând că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica, țară unde și-a stabilit reședința.

El a susținut că fostul ministru al Dezvoltării a primit, pe 21 martie, statutul de refugiat politic în baza Convenției pentru refugiați din 1956. Avocatul a mai spus că e un statut provizoriu, care va deveni permanent după un an.

Procurorul de ședință a spus că, din documentele depuse de avocat la dosar, nu rezultă că Elena Udrea a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

”A fost prezentat un carnet provizoriu al solicitantului Elena Udrea, care atestă că, în 22 februarie, ea a făcut cerere de refugiat, iar în 21 martie a avut un interviu, perioadă în care transmitea instanței că este în imposibilitate de a se prezenta la proces. Documentele au titlu provizoriu și evidențiază că i se permite șederea și nicidecum că are statut de refugiat. Luați act de natura tendențioasă de traducere a documentelor. Se vorbește în actul respectiv de un carnet provizoriu", a explicat procurorul.

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție dezbat vineri ultimul termen din acest dosar.