Procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman a ajuns la ultima fază, cea a apelului. El are în primă instanță o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare.

UPDATE Primul termen al apelului în procesul lui Liviu Dragnea a fost unul scurt. Judecătorii au decis amânarea procesului pentru 5 noiembrie. Liviu Dragnea a trimis o solicitare de acordare a unui nou termen în vederea angajării unui avocat.

***** Textul inițial

Liderul PSD este programat pentru ora 9 în fața completului de 5 judecători în apelul declarat de toate părțile din dosar, mai puțin fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, achitată în prima instanță.

Chiar și DNA a declarat apel. Procurorii s-au arătat nemulțumiți de pedeapsa de 3 ani și șase luni de închisoare cu executare primită de Dragnea, dar și de pedepsele celorlalți inculpați.

Aproximativ o sută de persoane, printre care mulți susținători ai lui Dragnea s-au adunat deja în fața ICCJ, iar la fața locului au venit mai mulți jandarmi. La ora 9, jandarmii le-au acordat 5 minute pentru a pleca, altfel vor fi amendați.

Este posibil ca acest prim termen să se amâne, deoarece Liviu Dragnea spunea săptămâna trecută că nu are avocat și trebuie să își angajeze un apărător.

Procesul începe chiar dacă guvernul condus de protejata lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, a contestat la Curtea Constituțională compunerea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Însuși Dragnea spunea că este judecat de un complet pus de „statul paralel” pentru a-l condamna cu executare.

O sentință definitivă l-ar trimite pe Liviu Dragnea la închisoare, mai ales că are și o condamnare anterioară, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumului.

Conform procurorilor, ”în perioada iulie 2006 – 2013, inculpata Floarea Alesu, la instigarea lui Liviu Dragnea, la acea vreme președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a unui partid politic, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a dispus în mod ilegal menținerea în funcții și implicit plata drepturilor salariale pentru inculpatele Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica, angajate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman”.

De altfel, procurorii au trimis-o în judecată și pe Floarea Alesu, fost director la DGASPC Teleorman, despre care procurorii spun că știa că, deși cele două persoane au figurat în mod scriptic ca angajate în cadrul instituției respective, nu s-au prezentat efectiv la serviciu și nu au prestat vreo activitate.”

În realitate cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic (PSD - n.r.) al cărui președinte era inculpatul Liviu Dragnea, aspect cunoscut de acesta din urmă”, conform DNA.

Procurorii mai spun că instituția a avut un prejudiciu de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către Adriana Botorogeanu (75.593 lei) și Anisa Stoica (33.019 lei), sumă cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal.