Președintele Klaus Iohannis consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse legilor justiției constituie „un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independența justiției”.

De asemenea, președintele Iohannis solicită Parlamentului să nu ignore aceste recomandări, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Prin documentul făcut public astăzi, Comisia confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori, cât și de președintele României, inclusiv prin sesizările de neconstituționalitate și cererile de reexaminare formulate la aceste legi”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Iohannis subliniază că, în vederea garantării independenței justiției și a consolidării statului de drept din România, recomandările cuprinse în opinia Comisiei de la Veneția trebuie valorificate, astfel încât lupta împotriva corupției să continue.

„Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare a țării, să nu ignore recomandările organismului european”, precizează Administrația Prezidențială în comunicat.

Totodată, șeful statului precizează că recomandările cuprinse în opinia preliminară a Comisiei de la Veneția vor fi avute în vedere cu ocazia sesizării Curții Constituționale cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor, recent reexaminată de către Parlament.

„Președintele Klaus Iohannis reiterează faptul că România s-a angajat să respecte normele și valorile europene ale democrației constituționale, iar independența procurorilor și judecătorilor este fundamentul unei justiții corecte, principiu de la care un stat de drept nu poate abdica", se mai afirmă în comunicat.

Comisia de la Veneția (organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional) a publicat vineri opinia preliminară cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiției din România, legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii și legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Printre altele, Comisia de la Veneția a recomandat României să reconsidere sistemul de numire și demitere a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constituție, în vederea creării de condiții pentru un proces de numire și demitere neutru și obiectiv prin menținerea rolului instituțiilor, cum ar fi președintele și Consiliul Superior al Magistraturii, capabile să echilibreze influența ministrului justiției.