Lucrările ședinței de plen a Consiliului Superior al Magistraturii de luni au fost amânate pentru a treia oară din lipsă de cvorum, astfel că Adina Florea nu a fost numită nici acum în frunte Secției speciale de investigare a magistraților.

"Nu putem deschide lucrările ședinței programate astăzi deoarece nici de această dată nu s-a întrunit cvorumul prevăzut de lege pentru ca ședința să se desfășoare. Și trebuie să spun câteva lucruri, pentru că este de acum îngrijorător, este a treia ședință fixată la care aproape aceiași membri nu dau curs. Săptămâna trecută a fost lansată public o scrisoare, astăzi, pe mail-ul meu, a sosit, cam în aceiași termeni, o scrisoare din partea acelorași membri, prin care se solicită să fie scoase de pe ordinea de zi lucrările care privesc Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție cu motivarea nevoii de a se dezbate mai întâi public rapoartele GRECO și raportul Comisiei de la Veneția", a declarat președintele CSM, Lia Savonea, scrie Agerpres.

Pe 24 iunie, plenul CSM nu a putut valida rezultatele concursului pentru numirea procurorului-șef al SIIJ din lipsă de cvorum, iar șapte membri ai Consiliului au cerut amânarea oricăror decizii privind Secția, în așteptarea rapoartelor Comisiei de la Veneția și GRECO.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat, la plecarea de la CSM, că președintele Consiliului are datoria de a rezolva tensiunile dintre membri care există de mai multă vreme și a subliniat că nu înțelege tonul agresiv al Liei Savonea la adresa sa.

"În realitate, tensiunile acestea, înțeleg că au existat cu multă veme înainte de participarea mea la prima ședință CSM. După cum ați observat live, nu numai că ele continuă, dar se agravează. Fac apel la președintele CSM, pentru că e rolul lui, de a încerca să găsească conses și să ieșim din acest impas. (...) Am un sentiment de mâhnire și este regretabil. CSM este garantul independenței justiției. Sper ca acest rol să fie exercitat în continuare”, a declarat Ana Birchall, relatează Mediafax.

Întrebată despre relația dintre ea și președintele CSM, Lia Savonea, având în vedere faptul că tensiunea dintre ele este din ce în ce mai evidentă, Birchall a răspuns: „Vreau să vă spun că nu prea înțeleg tonalitatea de agresivitate. În continuare, sunt dispusă să las tot ce a fost în trecut și orice discuție într-o conoțatie negativă. (...) I-am spus că în mine are un partener de dialog, dar agresivitatea și a se spune altceva decât este în realitate sunt lucruri pe care nu am de gând să le tolerez”.

Birchall a subliniat, din nou, că a cerut președintelui CSM, Lia Savonea, un calendar al plenului și ședințelor membrilor pentru a putea fi prezentă la discuții.