Oficiul European de Luptă Antifraudă a constatat suspiciuni de fraudare a banilor europeni în 556 de proiecte, în valoare totală de 1,3 miliarde de euro. Paguba constatată de instituție în România ar fi de 231 milioane de euro, transmite Digi24.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a oferit date despre fraudarea fondurilor europene în exercițiul bugetar 2007-2013, iar bilanțul arată că peste 1.150 de acțiuni de control au fost făcute în urma sesizărilor venite de la DNA, DIICOT și celelalte instituții abilitate din România.

Peste 800 de controale dintre acestea au fost și finalizate, iar rezultatul arată că în cazul a 556 de proiecte există suspiciuni de fraudă și alte nereguli.

În România, s-a ajuns la concluzia că impactul posibilei fraude este de peste 231 de milioane de euro.

Cifrele au fost prezentate cu ocazia vizitei în România a directorului general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Giovanni Kessler.

În plus, este prezentat și un raport. Un consultant care nu este român, dar care a lucrat pentru un proiect major de sănătate în țara noastră, ar fi cerut mită de la cei care ar fi trebuit să contracteze respectivul proiect major, în valoare de 5% din totalul contractelor. Printre finanțatorii acestui proiect s-ar fi aflat chiar Banca Europeană de Investiții, potrivit Digi24.

Reuniune de nivel înalt asupra eficienței și consolidarea capacităților în lupta împotriva fraudei, în România

Dezvoltarea unor obiective clare și strategii eficiente în lupta împotriva fraudei care implică fonduri ale Uniunii Europene au dominat agenda mesei rotunde organizate de lupta română împotriva Departamentului Antifraudă (DLAF), în cooperare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), miercuri, la București, se arată într-un comunicat OLAF.

Directorul general OLAf Giovanni Kessler, directorul DLAF Marius Cătălin Vartic, precum și reprezentanți ai Ministerului Justiției, Direcția Națională Anticorupție (DNA), Agenția Națională de Integritate (ANI), Ministerul Fondurilor Europene și Autoritatea de Audit au fost prezenți la reuniune a unde s-a discutat intensificarea eforturilor depuse de România în detectarea și prevenirea fraudelor cu fonduri UE.

Participanții au subliniat necesitatea unor eforturi transfrontaliere de combatere a fraudei, precum și importanța sprijinului operațional între diferitele organisme însărcinate cu protecția bugetului UE la nivel național și european.

"Sunt foarte bucuros să văd că autoritățile române recunosc lupta împotriva fraudei ca o prioritate de vârf", a declarat Giovanni Kessler.

"România a făcut progrese semnificative în acest domeniu, și este esențial ca acest impuls să continue, în special prin urmărire în justiție. Ar trebui să fie foarte clar pentru evazioniști că nu pot și nu vor fi în stare să continue cu afacerea lor cu impunitate", a adăugat Kessler.

Totuși, acesta a remarcat că situația din România și din alte țări europene nu este "chiar pozitivă".

"Sunt aici astăzi și mâine pentru a mă întâlni cu autoritățile române. Am început aceste întâlniri cu DLAF (Departamentul pentru Lupta Antifraudă — n.r.), din motive evidente, instituția a fost și este punctul nostru de referință, partenerul nostru principal în România pentru munca noastră comună. DLAF este modelul de succes al strategiei antifraudă din România", a declarat Kessler.

"Antifrauda și anticorupția nu sunt doar problemele investigatorilor sau procurorilor și judecătorilor, elemente importante ale strategiei antifraudă. Strategia trebuie să schimbe lucrurile, o situație care nu este chiar pozitivă în România și în alte țări. Dacă încercăm să facem o societate mai bună, fără fraudă și corupție, o sarcină nu foarte simplă, dar posibilă, trebuie să lucrăm împreună", a subliniat Kessler.

Directorul general OLAF a apreciat, de asemenea, buna cooperare între instituția sa și DLAF, numind-o un exemplu de bună practică.

România a fost al doilea stat membru al Uniunii Europene care a dezvoltat și a pun în aplicare o strategie națională antifraudă în 2005. Țara este angajată în prezent în actualizarea acestei foi de parcurs, sporirea eficienței investigațiilor și întărirea capacității personalului.

OLAF ajută țările europene în a-și îmbunătăți capacitățile de a identifica și de a preveni frauda, ​​oferindu-le instrumente practice pentru a recunoaște steagurile roșii și îi sprijină în monitorizarea proiectelor cu risc ridicat.

"În toți acești ani, DLAF a dovedit că este un partener de încredere pentru OLAF și pentru instituțiile europene, ca urmare a profesionalismului și dedicarea personalului său, care s-a angajat în prevenirea și combaterea fraudei cu fonduri UE", a spus Marius Cătălin Vartic.

"Protejarea intereselor financiare ale UE înseamnă protejarea intereselor financiare ale României, iar combaterea fraudei este esențială pentru dezvoltarea economică și socială a comunității europene din care România face parte", a adăugat șeful DLAF.