Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu a reușit nici din a cincea încercare validarea Adinei Florea la șefia Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

"S-a amânat. S-a amânat la solicitarea unei părți care a fost implicată în procedură și s-a votat în plen amânarea. Nu s-a pus această problemă (desființarea Secției -n.r.)", a declarat procurorul general, Bogdan Licu, la finalul ședinței.

Este pentru a cincea oară când membrii plenului CSM nu reușesc validarea concursului pentru conducerea Secției de anchetare a magistraților, după ce precedentele patru ședinte au fost boicotate de membri ai Consiliului.

Ședința a fost una cu scântei, președinta CSM, Lia Savonea, cerându-i ministrului Justiției, Ana Birchall, să spună dacă a agreat cu Procurorul general american, William Barr, asupra unei ”foi de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România.

După o discuție aprinsă pe subiect, Birchall a precizat că va răspunde în scris. 

Pe 5 septembrie, Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, a declarat, la București, că Procurorul general american a contribuit la o foaie de parcurs (roadmap) cu rol consultativ privind un stat de drept puternic în România.