Ministrul Justiției, Tudorel Toader, precizează că suspendarea deciziilor Curții Constituționale nu este permisă de actualul cadru constituțional și le transmite procurorilor din Brașov că „trebuie să cunoască și să respecte legea”.

Reacția lui Toader vine în contextul în care procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov au solicitat, vineri, potrivit biroului de presă al instituției, "suspendarea oricăror altor decizii din partea Curții Constituționale a României sau din partea celorlalți factori implicați în procesul legislativ cu privire la legile justiției până la emiterea avizului Comisiei de la Veneția, organism consultativ al Consiliului Europei", informează Agerpres.

Toader amintește că potrivit art.147 alin.(4) al Constituției deciziile CCR se publică în Monitorul Oficial al României și că, de la data publicării, acestea sunt obligatorii.

"Ca urmare, suspendarea deciziilor Curții Constituționale nu este permisă de actualul cadru constituțional", a scris ministrul, sâmbătă, pe Facebook.

El contestă invocarea priorității dreptului Uniunii Europene, "cu referire la cauzele Costa c. Enel(C-6/64), Kreil (C-285/98) și Simmenthal (C-106/77), pentru a justifica cererea de 'suspendare' a deciziilor Curții Constituționale și ale altor autorități până la emiterea avizului Comisiei de la Veneția" susținând că aceste cauze și principii nu au legătură cu avizul Comisiei de la Veneția "pentru bunul motiv ca această comisie nu este o structură a Uniunii Europene". "Este, așa cum chiar solicitanții menționează, organism consultativ al Consiliului Europei, organizație diferită, distinctă, de Uniunea Europeană", a adăugat Tudorel Toader.

De asemenea, ministrul afirmă că recomandările GRECO nu sunt tratate internaționale privitoare la drepturile fundamentale și precizează că articolul 20 din Constituție - invocat în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov pentru a arăta că recomandările respective sunt obligatorii pentru legiuitorul român - privește tratatele internaționale în materia drepturilor omului și stabilește prioritatea acestora în caz de neconcordanță cu legile interne, cu excepția în care acestea conțin dispoziții mai favorabile.

Referitor la sesizarea Comisiei de la Veneția cu privire la proiectele de modificare a legislației penale și suspendarea oricăror dezbateri până la emiterea avizului consultativ de către comisie, Toader se întreabă ce ar putea să i se solicite acestui for "în lipsa dezbaterilor, a discutării propunerilor legislative, în lipsa unor 'proiecte'".

Desre clanuri și magistrați: „Nimeni nu e mai presus de lege”

În ceea ce privește "indignarea" procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov cu privire la "recentele propuneri legislative care plasează magistratul român pe același picior de egalitate cu membrii clanurilor interlope", ministrul Tudorel Toader a punctat că, potrivit Constituției, nimeni nu este mai presus de lege.

"Cunoașterea legii constituie premiza necesară pentru corecta interpretare și aplicare a acesteia", a conchis Toader.