Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus extinderea urmăririi penale in rem în cazul violențelor de la protestul antiguvernamental din 10 august.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Public, extinderea urmăririi penale in rem se face cu privire la săvârșirea următoarelor infracțiuni: complicitate la abuz în serviciu, complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

"În fapt s-a constatat că, mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine și să justifice necesitatea unei acțiuni de restabilire a ordinii publice și să ajute la crearea aparenței unei acțiuni legale de intervenție în forță a unităților de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflați în Piața Victoriei din mun. București, cu consecința vătămării drepturilor legitime ale majorității protestatarilor privind libertatea de exprimare și libertatea de întrunire prevăzute de Constituția României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice și Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violență nejustificate de situația operativă și de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanți la protest", mai transmite sursa citată.

La data de 02.05.2019, suspecților li s-a adus la cunoștință extinderea urmăririi penale in rem, în conformitate cu prevederile art. 311 din Codul de procedură penală.

Joi, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a anunțat că va avea o întâlnire cu șefii principalelor structuri de parchet din cadrul Ministerului Public, dar și cu reprezentanții secției parchetelor militare, pentru a discuta despre evoluția dosarului 10 august 2018.

+++

Șefii Jandarmeriei Române sunt urmăriți penal pentru infracțiuni comise în timpul evenimentelor din 10 august, atunci când mitingul cu peste 100.000 de manifestanți a fost spart de jandarmi și s-au înregistrat sute de răniți.

Aproape 800 de persoane au depus plângeri penale împotriva jandarmilor care au intervenit violent pentru evacuarea Pieței Victoriei.