Augustin Lazăr reclamă mai multe încălcări ale Constituției în sesizarea făcută către Avocatul Poporului. Printre ele și faptul că legile nu pot retroactiva, în afara celor penale sau contravenționale mai favorabile. Lazăr cere esizarea CCR.

„În cursul zilei de astăzi, 17 octombrie 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a transmis domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, spre analiză, solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională, în temeiul dispozițiilor art. 146 lit. d) teza finală din Constituția României și art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997, republicată, cu excepția de neconstituționalitate a articolului VII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.Solicitarea procurorului general a fost făcută în considerarea rolului constituțional al Ministerului Public stabilit prin dispozițiile art. 131 din Constituția României, de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și interesele cetățenilor”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Augustin Lazăr spune că nu există o urgență pentru a fi dată această OUG, dar și multiple încălcări aie prevederilor Constituției.

„Textul art. VII al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, publicată în Monitorul Oficial nr.874 din 16 octombrie 2018, în măsura în care s-ar aplica procurorilor numiți în funcție, intervine în sensul înlăturării unor procurori din funcțiile legal deținute, prin impunerea unor condiții noi, inexistente la data la care a fost făcută numirea. În acest sens, acest articol este în contradicție cu principiul constituțional al neretroactivității legii consacrat de art.15 alin.(2) din Constituția României, conform căruia: „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”, se arată în sesizarea trimisă lui Victor Ciorbea.

„Apreciem că destinatarii normei stipulate în cuprinsul art. VII al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, publicată în Monitorul Oficial nr.874 din 16 octombrie 2018 ar putea fi doar procurorii care își desfășoară activitatea prin delegare ori detașare în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție, precum și în cadrul celorlalte parchete”, mai scrie procurorul general.

„Se poate observa că prin potențiala încălcare a statutului procurorului sunt generate consecințe de natură să afecteze negativ funcționarea normală a parchetelor, în principal prin creșterea duratei de soluționare a cauzelor penale. Astfel, conform art.21 alin.3 din Constituție, „părțile au dreptul la un proces echitabil și la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil”, se mai arată în sesizare.

Întreaga argumentație a procurorului general Augustin Lazăr poate fi citită aici.