Magistrați din toată țara au protestat în fața Curții de Apel București față de ultimele modificări ale codurilor penale și față de pachetul de legi ale justiției. Procurorul general spune că magistrații sunt obligați să apere independența justiției.

„Protestul de astăzi nu este un protest al magistraților, ci este pentru magistrați. Este un protest pe care-l facem pentru societatea civilă, pentru că numai printr-o justiție independentă putem garanta un proces corect și o judecată dreaptă. Protestăm pentru intervențiile legislative, să respecte recomandările Comisiei de la Veneția, protestăm pentru inexistența oricărei imixtiuni ale celorlalte două puteri ale statului, în activitatea puterii judecătorești”, a spus judecătorul Alina Palancanu, de la Tribunalul Neamț.

Judecătorul Cristi Dănileț, cel care a anunțat protestul în cursul săptămânii, susține că actele normative promovate în ultima perioadă încalcă standardele internaționale.

„Justiția este o putere independentă și așa trebuie să rămână. Din păcate, în ultimul an, s-au promovat proiecte de acte normative care încalcă standarde internaționale. Este vorba despre mai multe avize ale Comisiei de la Veneția cu privire la independența, imparțialitatea și integritatea justiției”, a spus Cristi Dănileț, potrivit Mediafax.

„Justiția română este considerată a fi sub asalt în momentul de față, politicienii ar trebui să înceteze orice atac referitor la statul paralel și orice persoane care are semnale despre abuzuri comise de magistrați, nu are decât să sesizeze Inspecția Judiciară sau Parchetul General. Nu suntem mai paralel decât sunt ei. (...) S-a înființat o secție specială de anchetare penală a magistraților, ca și când noi suntem problema din România cu cele mai multe infracțiuni. Această secție trebuie să dispară”, a mai spus judecătorul.

Magistrații țin în mână foi cu mesaje precum: „Pentru o justiție independentă”, „Respectul pentru justiție nu e opțional”, „Respectarea avixului Comisiei de la Veneția”.

Nemulțumirile magistraților vizează proiectul de legi modificare a legilor justiției și a codurilor penale, prelungirea mandatelor Inspecției Judiciare prin OUG, ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și evaluarea procurorului general.

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis un mesaj pentru protestatari, subliniind că tânăra magistratură a ajuns la profesionalismul ce-i permite să reziste la presiuni exterioare și că procurorii și judecătorii sunt obligați să apere independența justiției.

„Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea și profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni și influențe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenței instituțiilor judiciare. Independența judecătorilor și procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățeni. Magistrații sunt obligați să apere independența justiției ca pe o garanție pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremației dreptului”, este mesajul transmis de procurorul general.

Replica ministrului justiției nu s-a lăsat așteptată. Tudorel Toader spune că Augustin Lazăr se află „într-o gravă eroare”.

„Sa ne cunoastem si sa ne respectam competentele! Procurorul general ne transmite faptul ca" justitia este capabila sa isi indeplineasca rolul de a mentine echilibrul puterilor in stat" ! Procurorul general se afla intr-o grava eroare, plasand justitia, una dintre cele trei puteri, in afara puterilor statului, deasupra acestora ! In ipoteza in care una dintre cele trei puteri isi incalca limitele constitutionale, echilibrul se restabileste de catre CCR, prin solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala ! In conditiile in care puterea judecatoreasca a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de inteles ca nu isi poate judeca propria cauza”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Ulterior, ministrul a declarat, la România TV, că a spus că procurorul general se află într-o gravă eroare când afirmă că justiția își poate îndeplini rolul de menținere a echilibrului puterilor de stat și că nu a zis de necunoașterea legii, însă nu este surprins, pentru că nu ar fi prima situație de acest fel.

„Suntem în perioada în care ies la suprafață deficiențele majore în funcționarea sistemului judiciar din România. Numai dacă suntem în stadiul de a cunoaște realitatea, putem lua măsurile necesare pentru îmbunătățirea situației actului de justiție”, a mai spus Toader.

„Cu acest discurs plin de ofense la adresa magistraturii în general, a Ministerului Public în special, actualul ministru al Justiției va intra în istoria tristă a justiției și a politicii românești. Discursul ne arată nivelul la care se află instituția în holul căreia poate fi văzută zilnic statuia fondatorului Mihail Kogălniceanu, precum și nivelul la care se dorește a fi situată justiția din România”, a replicat Augustin Lazăr, potrivit Agerpres.