Peste o sută de procurori și judecători s-au reunit sâmbătă seară pentru a manifesta față de modificarea codurilor penale, a legilor Justiției, ignorarea raportului critic al GRECO și refuzul de a aștepta opinia specializată a Comisiei de la Venetia.

Protestul, desfășurat în tăcere, a fost organizat de Asociația Forumul Judecătorilor. Este vorba despre asociația care s-a retras marți de la lucrările Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției condusă de Florin Iordache și a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să constate că unele amendamente la codurile penale aduc atingere independenței, prestigiului și credibilității justiției, cu consecința subminării autorității acesteia.

Amintim că și magistrații brașoveni au protestat vineri față de aceleași probleme legate de modificarea codurilor penale și a legilor Justiției. Aceștia au solicitat suspendarea deciziilor Curții Constituționale până la primirea unei opinii avizate de la Comisia de la Veneția.

Tudorel Toader le-a răspuns că nu se poate.

Amintim că la comisia condusă de Florin Iordache a început dezbaterea propriu-zisă a controversatelor propuneri de modificare a legii penale. Deși a spus că nu sunt cu „dedicație”, modificările i-ar ajuta, în principal, pe politicieni, inclusiv pe Liviu Dragnea.