Președintele grupului de firme UTI, Tiberiu Urdăreanu, va fi arestat la domiciliu în dosarul în care este acuzat de coruperea primarului din Iași, Ghorghe Nichita, după ce a recunoscut învinuirea și a colaborat cu anchetatorii.

Urdăreanu, care este și vicepreședinte al UNPR, a fost reținut, joi seară, de procurorii DNA. Pentru că și-a recunoscut faptele și a colaborat cu anchetatorii, aceștia au cerut plasarea lui în arest la domiciliu.

"Inculpatul Urdăreanu Tiberiu (...) a recunoscut acuzația, a arătat că Nichita Gheorghe i-a dat de înțeles că lucrurile vor merge bine, că are un «aranjament» cu acea firmă și că va fi mulțumit", se arată în referatul DNA transmis instanței.

Primarul suspendat al Iașiului, Gheorghe Nichita, singurul pentru care procurorii au cerut mandat de arestare preventivă, urmează să meargă în arest, a decis, vineri, Tribunalul București.

În dosar mai apare numele unui al treilea om de afaceri, Iulius Gabriel Mardarasevici, director al SC Information Business Consulting SRL, acuzat și el de dare de mită. El a fost pus sub control judiciar, contra unei cauțiuni de 50.000 de lei.

Cei doi oameni de afaceri l-ar fi mituit pe Nichita cu zece la sută dintr-un contract în valoare de aproape 70 de milioane de lei. Contractul viza realizarea unui sistem de management al traficului în Iași.

Tiberiu Udrareanu este acționar majoritar al grupului UTI. Legăturile politice ale lui Urdăreanu au dus de-a lungul timpului la specializarea UTI în contracte pe bani publici (și, în ultimii ani, fonduri europene). UTI este abonat la contracte în domeniul IT și securitate cu companii de stat, ministere și primării.

Urdăreanu este membru al conducerii UNPR din anul 2012. El deține acum funcția de președinte al Departamentul energie, resurse și politici industriale din UNPR, partidul condus de vicepremierul Gabriel Oprea.

Tiberiu Urdăreanu, un personaj extrem de puternic, figura in 2014 pe locul 46 in TOP 300 Capital, cu o avere evaluată la 98-100 de milioane de euro.

Fost ofițer superior la Institutul de Cercetări Militare de la Clinceni, este fiul fostului general de armată Tiberiu S. Urdareanu, fostul șef al Direcției de tancuri din Ministerul Apărării Naționale.

Printre foștii și actuali clienți ai UTI Grup se numără MApN, MAI, Parlamentul, Nuclearelectrica, Portul Constanța, Primăria Capitalei sau Aeroportul Otopeni.

Grupul UTI a realizat dosarul electronic de sănătate, sistemul de plată a rovinietei și sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), depozitarul tuturor informațiilor privind contractele din bani publici atribuite prin licitație în România.

În ciuda existenței unui contract de mentenanță de trei milioane de lei, site-ul, cu o procedură extrem de greoaie de căutare, are foarte des momente în care pur și simplu nu funcționează.

De asemenea, UTI a câștigat contracte pentru lucrări la magistrala M5 a metroului bucureștean, aeroporturile din Iași, Bacău și Satu Mare.

Grupul a avut și contracte pentru lucrări la mai multe spitale și clinici, printre care Spitalul "Bagdasar-Arseni" din București, Spitalul Municipal din Ploiești și Spitalul Sfântul Spiridon din Iași.