Inflația a atins un nou minim record în ianuarie, cu toate că reducerea taxei pe valoarea adăugată la produsele nealimentare nu s-a regăsit în măsură atât de mare în reducerea prețurilor.

De la 1 ianuarie, rata TVA a fost redusă de la 24 la sută la 20 la sută, măsură ce survine după scăderea TVA la produse alimentare din iunie anul trecut la 9 la sută. După decizia din 2015, prețurile de consum au scăzut accentuat, iar România a înregistrat deflație luni la rând. 

În ianuarie 2016, prețurile au fost mai mici cu 0,8 la sută față de decembrie 2015. Scăderea față de aceeași lună a anului trecut a fost de 2,1 procente, cea mai mare din perioada post-comunistă, dar semnificativ sub așteptările analiștilor. 

Economiștii așteptau o rată anuală a inflației de -2,7 procente în ianuarie, respectiv o transmisie de 65 la sută a tăierii cu patru puncte procentuale a TVA, după ce reducerea TVA la alimente a fost transmisă în proporție de 85 la sută în prețuri anul trecut (peste așteptări). Dar, remarcă analiștii ING, creșterea de peste 10 procente a cifrei de afaceri din comerț, combinată cu majorarea salariilor au dat motive retailerilor să nu reducă prețurile prea mult. Unele servicii nu au refelectat deloc relaxarea fiscală, scrie ING într-o analiză. 

Astfel, prețurile produselor nealimentare au scăzut cu 1,6 la sută față de decembrie, iar costul serviciilor a fost cu 1,1 la sută mai mici, în timp ce prețurile alimentelor au crescut cu 0,5 procente în ianuarie față de luna anterioară, arată datele institutului de statistică. 

„Piața a fost surprinsă de rata redusă de transmisie a reducerii taxei pe valoare adăugată”, notează și analiștii Piraeus.

De altfel, chiar săptămâna trecută, reprezentanții Băncii Naționale a României au majorat estimările privind inflația din acest an, de la 1,1 la sută la 1,4% la sută, și anticipează că în 2017 rata anuală a inflației se va situa la 3,4 la sută, pe măsură ce se disipează efectul de bază generat de relaxarea fiscală. La sfârșitul lunii martie, inflația anuală va atinge cel mai redus nivel din acest an, la -3 la sută, potrivit prognozei BNR.