Reforma legislației penale din România slăbește lupta împotriva corupției și a altor infracțiuni grave, conform Comisiei de la Veneția.

Comisia de la Veneția a emis o opinie legată de modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală de comisia „Iordache” și adoptate în Parlament. Experții se arată îngrijorați că amendamentele PSD-ALDE conduc la o slăbire a luptei împotriva corupției și a faptelor de criminalitate organizată.

Comunicatul Comisiei de la Veneția:

„Într-un aviz adoptat astăzi, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei își exprimă îngrijorarea că mai multe amendamente la Codul penal și la Codul de procedură penală din România slăbesc serios eficacitatea sistemului de justiție pentru combaterea infracțiunilor de corupție, a infracțiunilor violente și a criminalității organizate.

Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să realizeze o reevaluare globală a amendamentelor din ambele coduri printr-un proces de consultare cuprinzător și eficient pentru a veni cu o propunere legislativă solidă și coerentă care să beneficieze de un sprijin larg în cadrul societății românești și să țină seama pe deplin de standardele aplicabile și să urmeze orientările Curții Constituționale.

La data de 12 octombrie, Curtea Constituțională a României a stabilit că peste 60 de articole din proiectul de lege de modificare a procedurii penale au fost neconstituționale și se preconizează că va examina constituționalitatea proiectelor de amendamente la Codul penal la sfârșitul acestei luni.

De asemenea, Comisia a adoptat cu unele amendamente avizul preliminar emis în iulie privind trei proiecte de legi care modifică legislația existentă privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii. Acest aviz critică faptul că aceste legi ar afecta negativ eficiența, calitatea și independența sistemului judiciar, cu consecințe negative asupra luptei împotriva corupției. Cele trei legi au fost deja promulgate și au intrat în vigoare”, spun experții în comunicatul dat publicității vineri.

Tot astăzi, Tudorel Toader a transmis pe Facebook în timpul ședinței că experții Comisiei de la Veneția cer abrogarea prevederilor care permit magistraților pensionarea după doar 20 de ani de activitate. În plus, ministrul Justiției a spus că ca trimite Comisiei de la Veneția și controversata OUG ce impune noi condiții pentru a activa la DIICOT, Parchetul general, dar în special la DNA.