Procurorii l-au citat pe Mihai Chirică pentru a-l audia în calitate de suspect în urma evenimentelor din Piața Victoriei ce au avut loc pe 10 august. Acesta a stat, însă, foarte puțin în birourile procurorilor.

UPDATE Și maiorul Laurențiu Cazan, șeful Jandarmeriei București, cel care a coordonat acțiunea de reprimare a protestatarilor din Piața Victoriei, a fost citat la Parchet.

La ieșirea din birourile procurorilor, Cazan a fost întrebat dacă într-o situație asemănătoare ar proceda la fel.

„Categoric, dacă mâine ar fi 10 august, aș lua aceleași măsuri”, a spus Laurențiu Cazan.

Acesta a mai precizat că a reacționat în concordanță cu legea.

***** Textul inițial

Comisarul șef de poliție Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relația cu prefecții din Ministerul Afacerilor Interne, a fost citat pentru miercuri la Parchetul General. El urma să fie audiat în dosarul privind protestul din 10 august.

Secretarul de stat a ieșit, însă, din birourile procurorilor după aproximativ un sfert de oră, fără să facă declarații presei. În fața procurorilor, el și-a rezervat dreptul la tăcere și nu a dorit să fie audiat.

Secretarul de stat Mihai Chirică este urmărit penal pentru că l-a ajutat pe Laurențiu Cazan, comandantul operațiunii din Piața Victoriei, „să creeze aparența de legalitate a acțiunii de evacuare a protestatarilor aflați în Piața Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului București pentru a aproba formal ordinul de intervenție în forță, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorității protestatarilor privind libertatea de exprimare și libertatea de întrunire”, spun procurorii.

„Aparența de legalitate creată a permis forțelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflați în Piața Victoriei, cu consecința exercitării unor acte de violență nejustificate de situația operativă și de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanți la protest”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Procurorii militari anchetează intervenția în forță a jandarmilor împotriva protestatarilor din Piața Victoriei, care a avut loc pe 10  august. Până acum, în afara secretarului de stat, mai sunt urmăriți penal Laurențiu Cazan, comandantul operațiunii, Sebastian Cucoș, prim adjunct al șefului Jandarmeriei, și Ionuț Cătălin Sindile, șeful Jandarmeriei Române.