Șefii Jandarmeriei Române sunt urmăriți penal pentru două infracțiuni comise în timpul evenimentelor din 10 august, atunci când mitingul cu peste 100.000 de manifestanți a fost spart de jandarmi și s-au înregistrat sute de răniți.

Potrivit procurorilor militari, Laurențiu Cazan, cel care a coordonat intervenția jandarmilor în 10 august, „a creat aparența unei acțiuni legale de restabilire a ordinii publice și a ordonat intervenția în forță pentru evacuarea participanților la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare și libertatea de întrunire prevăzute de Constituția României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice și Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.

Mai mult, anchetatorii susțin că ordinul de intervenție pentru evacurea pieței a fost emis cu încălcarea mai multor legi.

„De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecința exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violență nejustificate de situația operativă și de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanți la protest”, detaliază procurorii.

Cazan l-ar fi pus pe subalternul care a scris în Jurnalul Acțiunilor Operative „să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului București a aprobat intervenția în forță pentru restabilirea ordinii publice în Piața Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acțiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfășurat intervenția în forță”.

Secretarul de stat Mihai Chirică l-a ajutat pe Cazan „să creeze aparența de legalitate a acțiunii de evacuare a protestatarilor aflați în Piața Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului București pentru a aproba formal ordinul de intervenție în forță, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorității protestatarilor privind libertatea de exprimare și libertatea de întrunire”.

„Aparența de legalitate creată a permis forțelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflați în Piața Victoriei, cu consecința exercitării unor acte de violență nejustificate de situația operativă și de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanți la protest”.

Șefii Jandarmeriei, Sebastioan Cucoș și Ionuț Cătălin Sindile au dat ordine directe în Piața Victoriei, fără să fi preluat comanda de la cel care coordona întregul corp de jandarmi în seara de 10 august.

„În lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenție în forță pentru evacuarea protestatarilor aflați în Piața Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorității protestatarilor privind libertatea de exprimare și libertatea de întrunire, cu consecința exercitării de către forțele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violență nejustificate de situația operativă și de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanți la protest”.

***** Textul inițial

Ionuț Sindile este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

El a aflat acuzațiile vineri dimineață, când a ajuns la Parchetul Militar, acolo unde a și fost întâmpinat de un grup de manifestanți care i-au cerut socoteală pentru intervenția Jandarmeriei Române împotriva manifestanților pașnici.

„Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, mi s-au adus la cunostinta faptele -  complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă”, a declarat colonelul Cătălin Sindile la ieșirea de la Parchet.

Procurorii l-au mai citat și colonelul Sebastian Cucoș, prim-adjunct al Jandarmeriei Române (comandant al Jandarmeriei Române în momentul 10 august), cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

Și maiorul Laurențiu Cazan, director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București este cercetat pentru abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals.

„Îmi asum toată acțiunea, pentru că a fost bazată pe lege”, a declarat maiorul.

Procurorii îl cercetează și pe comisarul-șef de poliție Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relația cu prefecții din MAI, acuzat de complicitate la abuz în serviciu și participație improprie la purtare abuzivă.

Aproape 800 de plângeri penale s-au înregistrat împotriva șefilor jandarmeriei, ministrului de Interne și prefectului Capitalei după mitingul din 10 august. Este vorba dee persoane care au avut de suferit în urma intervvenției în forță a jandarmilor, care au evacuat protestatarii din Piața Victoriei.