Valer Dorneanu susține că, după ce a primit răspunsul oficial al MAE privind plecarea lui în Rusia, a vorbit la telefon cu ministrul Teodor Meleșcanu și a înțeles că poate participa la conferința din Sankt Petersburg.

Președintele Curții Constituționale a emis un comunicat prin care își justifică prezența la conferința cu caracter științific desfășurată în Rusia, la Sankt Petersburg, la invitația Federației Ruse.

„Hotărârea participării mele la acest eveniment a fost luată de Plenul CCR în data de 29 martie 2018. Participarea la acest eveniment cu caracter științific nu presupune adoptarea unor poziții oficiale sau luarea unor decizii, care să impună acordarea vreunui mandat special din partea Plenului”, susține Dorneanu, care mai precizează că la conferință au participat și reprezentanți din Europa, Africa, Asia și America de Sud, și nu doar din spațiul ex-sovietic.

Președintele CCR a vorbit și despre recomandarea emisă de Ministerul Afacerilor Externe de a nu participa la această conferință.

„În ceea ce privește recomandarea Ministerului Afacerilor Externe de a nu participa la evenimentul de la Sankt Petersburg, precizez că, într-adevăr, a fost primită o recomandare sub semnătura dlui Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe, prin care se aprecia ca reprezentarea CCR să nu fie la nivel de președinte, ci la nivel de judecător, deoarece la acest eveniment ar urma să participe reprezentanți ai ”Republicii Osetiei de Sud” și ai ”Republicii Abhazia”. În plus, în acest document se face referire la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeii și la acțiunile de destabilizare din estul Ucrainei”, precizează Dorneanu.

Șeful CCR spune, însă, că l-a sunat pe Meleșcanu pentru a-i explica exact ce se va întâmpla la conferință, iar la telefon ministrul i-ar fi spus altceva. 

„Primind această recomandare, l-am contactat telefonic pe dl. ministru, i-am explicat scopul participării mele la această manifestare internațională, faptul că în agenda mea nu vor exista întâlniri bilaterale și nici alte luări de poziții în dezacord cu recomandarea transmisă. Din această convorbire eu nu am înțeles că interlocutorul meu și-ar fi menținut recomandarea de a nu participa. Nu doresc să comentez afirmațiile dlui ministru (preluate în mass-media), pe care îl apreciez foarte mult pentru profesionalismul său și reputația de diplomat cu o îndelungată experiență, mai ales că aceste afirmații nu au fost făcute în prezența mea”, s-a apărat Valer Dorneanu.