Vicepremierul Sevil Shhaideh a ajuns vineri la DNA, acolo unde a fost citată de procurori într-un dosar de corupție. Shhaideh, una dintre cele mai de încredere persoane ale lui Liviu Dragnea, a declarat la intrare că nu știe despre ce este vorba.

UPDATE 3 Sevil Shhaideh și Rovana Plumb sunt preferatele lui Liviu Dragnea, așa cum singur declara liderul PSD la Mamaia, la Școala Politică de Vară a Organizației Femeilor Social Democrate (OFSD).

„O spun cu inima deschisă și îmi asum: mie îmi plac femeile. Nicio femeie din PSD nu m-a înșelat. Nu mi-a înșelat așteptările, vreau să spun. Femeile în care am investit încredere, eu și PSD, nu ne-au dezamăgit. (...) Avem femei foarte bune în PSD, ministri femeie foarte bune și s-ar putea să mai avem nevoie de femei în Guvern. Așa simt eu că ar trebui. Avem multe femei care ne susțin. Mulțumită vouă PSD arată mult mai bine. Vă mulțumesc pentru că existați și rămâneți în buchetul nostru de flori, în buchetul nostru de trandafiri. Rovana Plumb și Sevil Shhaideh ne bucurăm de ele, una e mai bună decât alta, dar nu spun care e mai bună”, le-a spus Liviu Dragnea femeilor din PSD.

UPDATE 2 DNA cere aviz pentru urmărirea penală a Rovanei Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice. Avizul ar trebui dat de către Camera Deputaților, întrucât are în acest moment calitatea de deputat.

Dosarul în care DNA le investighează pe Sevil Shhaideh și Rovana Plumb se referă la afacerea Lacului Belina, ajuns la rugămintea lui Liviu Dragnea la CJ Teleorman, iar apoi la compania Tel Drum, despre care se bănuiește că ar fi controlată de Liviu Dragnea.

Conform procurorilor, „în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private (firma Tel Drum, n.r.)”.

DNA susține că au fost întocmite două hotărâri de guvern cu încălcarea Constituției României și alte cinci legi.

„Prin aceste fapte a fost prejudiciat patrimoniul statului și au fost vătămate interesele Administrației Naționale "Apele Române". Totodată, au fost efectuate notări în cărțile funciare ale celor două imobile (insula Belina și brațul Pavel) cu încălcarea dispozițiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere și pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menționate”, mai arată procurorii anticorupție într-un comunicat de presă.

Anchetatorii mai spun că, „fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.

Două ministere implicate în avizare, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice, s-au opus la primul act normativ și „au atras atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea "Apelor Române” a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern”.

„În aceste condiții, a apărut necesitatea unui demers menit să creeze aparența că Insula Belina și Brațul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparțin domeniului public al statului aflate în administrarea "Apelor Române”, astfel încât transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern”, mai spune DNA.

Procurorii arată concret că în ședința de guvern din 6 noiembrie 2013, „s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern.

Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripțiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiției și al Ministerului Finanțelor Publice”, mai spun procurorii.

DNA cere aviz pentru urmărirea penală a Rovanei Plumb pe care o bănuiesc că „a inițiat și promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”.

„Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh și-a însușit în totalitate conținutul notei de fundamentare și a proiectului de hotărâre de guvern, a inițiat și a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfințea transmiterea unor părți din imobilele Insula Belina și Brațul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției”, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii menționează și că suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private și înainte de emiterea actelor normative de mai sus.

„Pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme (Tel Drum, n.r.) referitor la insula Belina și brațul Pavel, s-a dorit obținerea unor extrase de carte funciară "curate", în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți Administrația Apele Române și această societate comercială. Astfel, sub pretextul îndreptării unei erori materiale, suspectele Gheorghiu Mariana Sanda cu complicitatea suspectelor Gușă Rodica și Diaconu Alexandrina Anduța, în calitate de registratori, cu încălcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul Civil, au acționat astfel încât să fie radiate notările privind încheierea contractelor de închiriere cu acea firmă privată”, explică procurorii.

Sevil Shhaideh este acuzată de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, iar Rovana Plumb este acuzată de complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcției ministeriale. 

UPDATE 1 Sevil Shhaideh are calitatea de suspect într-un dosar de corupție.

„Am calitatea de suspect. Mai multe nu pot să spun despre dosar”, a declarat vicepremierul Shhaideh la ieșirea din sediul DNA, acolo unde a stat mai puțin de jumătate de oră.

Sevil Shhaideh nu a dat declarații, dar a afirmat că va face declarații după ce va lua la cunoștință despre dosar.

Se poate deduce că Sevil Shhaideh este suspectată de fapte de corupție sau asimilate faptelor de corupție ce ar fi putut fi comise înainte de a fi ministru și care nu au legătură cu funcția deținută în guvern. Asta deoarece ar fi fost necesar avizul Președintelui României pentru anchetarea pentru fapte comise în calitate de ministru.

***** Știrea inițială

Liviu Dragnea este nașul de cununie al vicepremierului Sevil Shhaideh, pe care chiar a și propus-o pentru funcția de premier imediat după câștigarea alegerilor din decembrie 2016.

Deocamdată nu există niciun fel de detalii legate de speța în care a fost citată pentru a fi audiată, dar în ultimele două săptămâni au mai fost citați de procurori foștii premieri Victor Ponta, Sorin Grindeanu, președintele PNL Ludovic Orban, dar și fostul ministru al Justiției din guvernul Ponta, Robert Cazanciuc.

Singurul care dat detalii despre citarea sa la DNA a fost Victor Ponta, care a recunoscut că a fost citat în dosarul „Tel Drum - Lacul Belina”. De altfel, Victor Ponta a afirmat că Liviu Dragnea este cel care a cerut ca Lacul Belina să fie trecut din subordinea Apelor Române la Consiliul Județean Teleorman. Ulterior, lacul a ajuns la Tel Drum.

Lacul Belina este locul în care unde liderul PSD s-a fotografiat la pescuit de știucă cu fostul premier Sorin Grindeanu. Lacul a ajuns ilegal în proprietatea Tel Drum, susțin procurorii.

Acesta era inițial la Ministerul Dezvoltării, dar a fost trecut la CJ Teleorman, iar apoi a ajuns la Tel Drum.

DNA investighează modul în care a ajuns lacul Belina să fie deținut de firma Tel Drum, după ce Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, l-a cedat CJ Teleorman, iar de aici a fost închiriat către firma al cărui proprietar este necunoscut, deoarece are acțiuni la purtător.

Lacul Belina este cel în care Liviu Dragnea s-a fotografiat cu Sorin Grindeanu la pescuit de știucă, pe vremea când relația dintre ei era una excelentă.

Procurorii anticorupție îl anchetează, deocamdată, pe Adrian Ionuț Gâdea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, în prezent secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, dar și pe Dorica Iordan, fost inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate. Cei doi sunt suspectați de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Și Mircea Dumitrescu, fostul administrator public al județului Teleorman este cercetat pentru aceeași faptă.

Conform procurorilor, „în luna ianuarie 2014, suspectul Gâdea Adrian Ionuț, în calitate de președinte al CJ Teleorman, beneficiind de ajutorul suspectului Dumitrescu Mircea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispozițiile legislației primare, fapt ce a condus la încheierea cu o societate comercială și o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafață totală de 80 ha)”.

Concret, mai precizează DNA, aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani (la prețuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/lună și 3.988 lei/lună, toate fără TVA), fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean.

„Scopul acestora era darea suprafețelor respective în folosința temporară a locatarului pentru creșterea peștelui în regim natural, fără furajare, pentru pescuit sportiv și agrement, interzicându-se desfășurarea oricăror altor activități. Contractele respective au făcut obiectul controlului financiar preventiv, viza fiind acordată în aceeași zi, 16 ianuarie 2014, de către suspecta Iordan Nela Dorica, inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate, în condițiile în care aceasta cunoștea modalitatea de încheiere a acelor documente”.

Procurorii spun că s-a creat un prejudiciu Consiliului Județean Teleorman, dar și un folos necuvenit beneficiarilor contractelor prin dobândirea imobilelor fără licitație.

Locul preferat de Dragnea pentru pescuit sportiv

Deși DNA nu spune în clar despre ce firmă și ce persoană ar fi beneficiat de această atribuire fără licitație, jurnaliștii de la HotNews.ro au aflat că este vorba chiar despre Tel Drum, firma cu acțiuni la purtător și despre care se crede că ar fi controlată de Liviu Dragnea. Liderul PSD a negat în permanență că el ar deține firma.

De altfel, tot HotNews.ro a dezvăluit că Lacul Belina este locul preferat de pescuit al lui Liviu Dragnea. Sătenii din Seaca știu că este a lui Dragnea. În acte, micul paradis este al companiei Tel Drum. De altfel, aici au și pozat trofeele liderul PSD și fostul premier Sorin Grindeanu.

Traseul lacului Belina: Dragnea - Tel Drum, via CJ Teleorma

În noiembrie 2013 Guvernul Ponta a trecut prin HG insula Belina, lacul Belina și brațul Pavel din administrația Apelor Române în administrația Consiliului Județean Teleorman. Guvernul și-a motivat transferul prin dorinta CJ Teleorman de a dezvolta turistic zona, prin construcția unui complex turistic și sportiv, cu hotel, bazine de înot și pensiuni, o tabără cu plajă.

În 2013, ministrul Dezvoltării era însuși Liviu Dragnea, fostul președinte al Consiliului Județean Teleorman și utilizatorul actual al lacului ce a ajuns la Tel Drum.