Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, spune că sesizarea Curții Constituționale de către Camera Deputaților este „o presiune asupra instanțelor de judecată și o imixtiune inacceptabilă în actul de justiție".

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a sesizat luni Curtea Constituțională a României privind un conflict între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor specializate în corupție.

„Doresc să vă spun cu certitudine și fără nicio umbră de rezervă că ceea ce s-a întâmplat astăzi mi se pare un abuz. Și spun asta pentru că pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție se află un dosar, dacă nu chiar mai multe dosare în care s-a invocat o excepție de nelegalitate a compunerii completului de trei (judecători - n.r.). Excepție întemeiată pe aceleași argumente care au fost invocate în sesizarea transmisă la Curtea Constituțională. Or, în condițiile în care nu lași o instanță legal învestită să se pronunțe cu privire la problema de drept și te duci la un alt organ al statului, la o altă instituție a statului, aceasta nu poate să fie decât o presiune asupra instanțelor de judecată și o imixtiune inacceptabilă în actul de justiție. Deci, nu mi se pare normal să nu lași judecătorul în fața căruia s-a invocat o excepție să se pronunțe și să-i forțezi mâna ducându-te cu exact aceeași problemă la o altă instituție, la Curtea Constituțională”, a declarat Cristina Tarcea luni seară, la Realitatea TV.

Ea a adăugat că se aștepta să fie sesizată CCR cu privire la un conflict între Parlament și ÎCCJ pe această temă.

„Eu am intuit de la sfârșitul anului trecut că va urma un atac și pe completurile de trei (judecători - n.r.). Pe mine nu mă surprinde conflictul care ni s-a comunicat astăzi, mă așteptam la el. Mă mir chiar de ce a întârziat atât de mult, dar atacul inițial a plecat pe completurile de trei la modul general și, probabil, le-a mai trebuit un pic de timp ca să realizeze că de fapt completurile de trei sunt legal constituite, dar au probleme anumite completuri de trei judecători”, a afirmat șefa Înaltei Curți.

Tarcea a mai arătat că sesizarea la CCR vizează toate completurile de trei judecători în perioada 2003-2019, „deci îi ajută pe toți cei care au fost judecați de un complet de trei judecători”.

„Putem vorbi de incidența deciziei Curții Constituționale pe conflictul privind completurile de trei judecători în toate cauzele în care s-a pronunțat un complet de trei judecători. Deci, nu vizează o persoană, două, trei, ci toate persoanele judecate de completuri de trei judecători. Trebuie să facem o distincție. Nu este vorba de orice fel de complet de trei judecători, este vorba de un anume complet, de complet specializat pe judecata infracțiunilor de corupție”, a explicat președinta ÎCCJ.