Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost achitat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care era acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. DNA poate ataca cu recurs această decizie.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu a avut o primă reacție după sentința dată de ICCJ. Acesta vorbește în continuare de statul paralel.

„Este o zi aparte pe care nu mi-aș fi imaginat că o să o trăiesc vreodată, pentru mine și pentru familia mea, dar demersurile mele publice din ultimii patru ani, de a demasca gravele abuzuri ale statului paralel, nu au izvorât din problemele mele personale. Mă gândesc la soarta multor români care au devenit ținte și victime ale sistemului paralel care a funcționat nestingherit în România vreme de peste 10 ani, fără să ne putem apăra”, a declarat Tăriceanu la Antena 3.

***** Textul inițial

Completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea președintelui Senatului, Călin popescu Tăriceanu, acuzat de procurorii anticorupție că ar fi mințit în fața anchetatorilor și ar fi favorizat făptuitorii dintr-un dosar penal.

Judecătorii au schimbat încadrarea juridică din mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în acuzația simplă de mărturie mincinoasă, pentru care l-au achitat.

Procurorii anticorupție au cerut o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare pentru Călin Popescu Tăriceanu la ultimul termen al procesului.

În timpul pledoariilor finale, Tăriceanu a negat acuzațiile și, prin avocați, a cerut achitarea sa în acest dosar, în timp ce DNA a explicat cât de gravă este minciuna.

Tăriceanu a mai cerut și anularea interceptarilor făcute în baza unui mandat de siguranță națională.

Procurorii spun că Tăriceanu a știut că nu spune adevărul atunci când a fost audiat ca martor, bazându-se pe declarațiile altor martori, interceptări, dar și pe alte probe.

Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016, fiind acuzat că a dat o declarație neadevărată atunci când a fost audiat ca martor în dosarul "Ferma Băneasa".

Procurorii anticorupție spun că l-au citat în calitate de martor pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru că "existau indicii că el ar avea cunoștință despre activitatea infracțională a grupului susmenționat, prin prisma relațiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup".

„Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, acesta a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată”, explică procurorii anticorupție.

Concret, Tăriceanu ar fi declarat că nu a avut cunoștință de achiziționarea drepturilor succesoarele ale lui Paul Lambrino de către Tal Silberstein, Remus Truică și alții și că nu a discutat cu Remus Truică despre taxele notariale.

De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu Dan Andronic și Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar.