Cei patru procurori care s-au înscris în cursa pentru șefia DNA susțin joi interviul în fața ministrului Justiției. Tudorel Toader urmează să aleagă unul dintre ei sau niciunul, așa cum a mai spus.

UPDATE Florentina Mirică a declarat înainte de susținerea interviului că speră să nu conteze faptul că este considerată o apropiată a Laurei Codruța Kovesi, pentru că acesta nu ar fi un argument legal.

"În mod evident nu este un argument legal și sper să nu conteze", a spus Mirică legat de acest lucru.

„Sper ca experiența și proiectul managerial, care să fie de succes pentru această instituție, care trebuie să-și îndeplinească în continuare atribuțiile legale. Știm cu toții că fenomenul corupției nu s-a diminuat, el este unul generalizat, de la mica corupție, acea ciocolată dată la ghișeu, înscrierea copiilor la grădiniță, obținerea examenului de licență, până la vestitul procent de 10% din valoarea contractelor. Acesta este motivul pentru care DNA trebuie să-și exercite atribuțiile legale.

Florentina Mirică a fost întrebată și dacă, în opinia sa, ministrul Justiției va lua o decizie înțeleaptă. „Întotdeauna am avut încredere în ministrul Justiției. (...) Acest interviu este un început bun”, a răspuns ea.

***** Textul inițial

Cei patru candidați înscriși pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție susțin joi, începând cu ora 9,00, interviul la sediul Ministerului Justiției.

Florentina Mirică (procuror-șef serviciu la Secția de combatere a corupției din cadrul DNA), Cristian Lazăr (procuror șef adjunct la Secția urmărire penală din cadrul Parchetului General), Marius Iacob (procuror șef adjunct al DNA) și Elena Grecu (procuror șef serviciu la DNA) sunt cei patru înscriși în concurs.

Aceștia au ajuns la proba interviului după ce dosarele lor au fost analizate și s-a constatat că îndeplinesc condițiile pentru a candida.

Tudorel Toader urmează să facă o propunere pentru șefia DNA, pe care o va trimite la Consiliul Superior al Magistraturii. CSM va da un aviz (pozitiv sau negativ), iar ultimul cuvânt îl are președintele Klaus Iohannis.

Funcția de procuror șef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcție de președintele Klaus Iohannis, în urma unei decizii controversate a Curții Constituționale.