Ministrul Justiției nu vrea să țină cont de recomandările GRECO în ceea ce privește legile Justiției și modificarea legilor penale.

Tudorel Toader consideră că limba română este de partea sa, iar „recomandare” nu înseamnă „obligație”.

„Sunt recomandări. Niciodată, în limba română, în buna ei înțelegere, o recomandare nu poate fi obligatorie. Acolo este vorba de recomandări în procedura prealabilă. Noi suntem în faza în care se dezbat legile și dânșii ne arată standardele spre care trebuie să ne îndreptăm. Nu vă imaginați că vine corpul de experiți de la GRECO și stabilește niște soluții, după care Parlamentul se duce repede și le pune în aplicare. Ei dau niște recomandări, niște direcții de evoluție a legislației, după care vor reveni să vadă modul în care au fost transpuse, preluate”, a declarat luni ministrul Justiției.

Toader a mai spus că GRECO face doar recomandări și arată direcțiile.

„Prin urmare, a nu se înțelege că legea din România o scrie GRECO. GRECO arată standardele, direcțiile de evoluție. Inițial s-a spus că există un comunicat oficial, care spune: recomandările sunt obligatorii. Eu am scris la GRECO: Dați-mi și mie acel comunicat. Nu există. A fost o corespondență. Știu corespondența aceea, am stăruit la două lucruri: Dați-mi comunicat oficial de la GRECO, nu să-mi citească regulamentul, îl știu și eu, îl știți și dumneavoastră . Știm regulamentul și-l respectăm”, a declarat Tudorel Toader.

Grupul statelor împotriva corupției din cadrul Consiliului Europei l-a contrazis pe ministrul Justiției, care afirmase în Parlament că recomandările GRECO sunt consultative, nu obligatorii. „România nu e o excepție”, avertizează GRECO.

GRECO îl contrazice pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, căruia i-au transmis că recomandările făcute României nu sunt facultative sau opționale.

„Regulile noastre sunt clare: membrii GRECO trebuie să se supună recomandărilor din raportul de evaluare și să le implementeze în totalitate, în termenul stabilit de GRECO. România nu e o excepție. GRECO este un corp de monitorizare, nu un corp consultativ al Consiliului Europei”, se arată într-un răspuns al organismului internațional obținut de Realitatea TV, citat de ziare.com.

Amintim că miercuri ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat în fața senatorilor că raportul GRECO nu este obligatoriu și că nu poate fi peste voința legiuitorului național