Ministrul justiției a continuat războiul cu Laura Codruța Kovesi și la Bruxelles, deși a evitat să comenteze procesul de selecție a procurorului-șef european în fața jurnaliștilor străini. Tudorel Toader a spus că UE are nevoie de un „om integru”.

Tudorel Toader a prezidat vineri Consiliul Justiție și Afaceri Interne, care nu a abordat tema selecției procurorului-șef al Parchetului European, funcție pentru care candidează Kovesi.

Dar în conferința de presă de după Consiliu, comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, a subliniat că selecția trebuie să fie „corectă și fără încercări de discreditare”.

Ea a menționat atenția publică semnificativă de care s-a bucurat procesul de selecție „nu în ultimul rând pentru că Consiliul și Parlamentul au avut vederi diferite asupra candidatului preferat pentru această poziție”.

„Rolul Comisiei este de a se asigura că procesul de selecție este corect și ministrul (Tudorel Toader - n.r.) a spus cu claritate, procesul este acum în curs. De aceea aș vrea să fac apel la toată lumea să joace corect și să nu încerce să discrediteze sau să submineze pe oricare dintre candidați”, a subliniat comisarul european pentru justiție, potrivit G4Media.

Întrebată ulterior la ce s-a referit când a vorbit despre aceste „încercări de discreditare”, Jourova a precizat: „M-am gândit la cazul doamnei Kovesi”.

În conferința de presă, Toader a evitat să comenteze situația, afirmând că nu vrea sp fie provocat de față cu Jourova, dar a discutat cu jurnaliștii români după conferință, susținând că Uniunea nu are nevoie de „cosmetizări”.

„Uniunea nu are nevoie să cosmetizăm pe cineva, să îl fezandăm și să îl prezentăm drept cel mai și cel mai. Nu cred că Uniunea nu vrea adevărul”, a punctat el, potrivit Agerpres.

Mai mult, Tudorel Toader a spus că UE are nevoie de „un șef integru” la nivelul Parchetului European.

„Dacă mă întrebați pe mine și aș traduce apelul dânsei, a spus bine - «să nu faceți defăimări», pe românește - «să nu spuneți neadevăruri», dar nu a spus «să nu ne spuneți realitatea, noi nu vrem să știm realitatea, ca să rămânem cu percepția noastră cu care am pornit la drum». Prin urmare, spusele dânsei cred că sunt respectate, în condițiile în care adevărul nu deranjează pe nimeni, în condițiile în care adevărul, dimpotrivă, ajută la luarea unei decizii în cunoștință de cauză, pentru că Uniunea are nevoie, la nivelul Parchetului European, de un șef integru, un profesionist care a dat dovadă de bun management, de bună cunoaștere a legislației, de bună administrare a activității de înfăptuire a justiției. Ăsta, dacă vreți, e tot un interes de ordine publică", a subliniat ministrul român. 

Numirea procurorului-șef european este un pas cheie în înființarea Biroului Procurorului Public European (EPPO), care ar trebui sp fie operațional anul viitor. Comisia vrea ca procurorul-șef să fie numit cât de curând posibil, până la suspendarea activității Parlamentului European în aprilie.

Parlamentul European a selectat-o pe Kovesi pentru poziția de procuror-șef european, iar o echipă de trei eurodeputați va negocia cu Consiliul UE numirea.